Cinta Bonet / ACN // ULLDECONA

El pantà d'Ulldecona, al Montsià, també està sota mínims. Les últimes dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, d'aquest diumenge, apunten que la reserva d'aigua existent és del 9,09%, és a dir, només queden a l'embassament 1,03 hectòmetres cúbics dels 10,94 que té en total de capacitat. La Comunitat de Regants d'Ulldecona ha alertat que el pantà comença a assecar-se i que si no plou, sobretot a la propera primavera, enguany serà un any complicat i “dolent” per al regadiu i els cultius. Els tres pous complementaris dels quals disposen no podrien abastir la zona de reg, que compren la Sénia, Ulldecona i els municipis valencians de Rossell i Sant Rafel.

Els regants hauran d'aturar les captacions a l'embassament quan la reserva sigui inferior a mig hectòmetre cúbic, el cabal ecològic mínim. Ara bé, sense pluja el pantà s'acabarà buidant.

El 2017 ha estat un any extremadament sec però l'embassament d'Ulldecona es trobava gairebé ple i més de 1.600 regants i associats de la Comunitat de Regants del Pantà d'Ulldecona han pogut fer importants captacions d'aigua per a cultius i explotacions agropecuàries. De fet, com ha apuntat el secretari de l'entitat, Manolo Queralt, el 2017 ha estat un dels anys amb més consum d'aigua a la comunitat però el pantà estava gairebé ple i no hi ha hagut ni limitacions ni restriccions.

El problema arriba aquest 2018. L'embassament es troba a principis d'any a només el 9,09% de capacitat i la darrera pluja abundant que es va registrar a la zona va ser el passat mes d'abril. Aquest cap de setmana, per exemple, on més ha plogut d'aquesta zona, s'hi ha registrat 6 litres per metre quadrat de pluja.

De fet, el secretari dels regants d'Ulldecona ha alertat que la manca de pluges es va repetint en les darreres campanyes. L'embassament es caracteritza per patir sequeres cícliques però cada vegada es produeixen més sovint, les darreres el 2012 i el 2014.

De moment, la campanya dels cítrics no es veurà perjudicada i ja arriba a la seva recta final. Actualment, la comunitat està fent reg de suport una vegada a la setmana amb un desembassament, junt amb l'aigua que aporta el riu Sénia, d'uns 120 litres per segon. A més dels cítrics, s'abasteixen cultius d'olivera, fruita dolça, hortalisses i granges.

Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter

A LA CARTA


MÉS PROGRAMES

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Canal21ebre.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació