Avui, 21 de setembre, és el Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que afecta a diferents funcions com la memòria, el pensament o l’orientació. El deteriorament cognitiu de la persona provoca canvis en la conducta i en el seu nivell d’autonomia. Una situació que afecta El malalt però també al seu entorn més proper. Per tal d’acompanyar a les famílies en aquest procés, fa 30 anys va néixer a les Terres de l’Ebre l’Associació de Familiars d’Alzheimer. Sílvia Rossell és terapeuta de l’entitat.
AFATE ofereix tallers preventius per a gent gran que pateix fases inicials de pèrdua de memòria. També teràpies d’estimulació cognitiva quan l’estat de l’Alzheimer és més avançat. Activitats que permeten retardar el desenvolupament de la malaltia.
Tot i que se sol diagnosticar a persones majors de 65 anys, cada vegada es detecten casos a edats inferiors. De fet, a Catalunya el 2% de la població ja pateix alguna demència, la més comuna l’Alzheimer. Una malaltia de la que es desconeix tant l’origen com la cura. L’esperança recau en què arribi un 21 de setembre, Dia Mundial d’aquesta malaltia, amb un tractament definitiu.