En una casa de la plaça de Sant Jaume, al barri de Remolins, va viure Josep Rodríguez Martínez, últim alcalde republicà de Tortosa. El 8 d’agost del 1939, ara fa just 85 anys, el franquisme va executar-lo a la muntanya de l’Oliva de Tarragona. El seu nét és Josep Rodríguez, que no va saber que havien afusellat el seu iaio fins el 1966, quan s’inaugurava el monument franquista de la Batalla de l’Ebre.
En acabar la Guerra Civil, Rodríguez va tornar de Barcelona i es va entregar a les autoritats franquistes el 5 de març del 1939, creient-se la propaganda que hi hauria perdó per als que no tinguessin les mans tacades de sang. El seu nét, que ha tingut accés a l’expedient del consell de guerra, afirma que estava sentenciat, per haver sigut alcalde republicà.
Rodríguez Martínez era regidor des del 1934, però el 24 d’octubre del 1936 arriba a l’alcaldia, com a persona de consens. En els darrers mesos, el seu nét està fent un buidatge de l’hemeroteca digitalitzada del diari republicà El Pueblo per reivindicar la seua acció de govern. I és que l’alcalde màrtir va haver de gestionar la ciutat sota els bombardejos feixistes, la construcció dels refugis antiaeris, l’arribada de refugiats de Madrid i Pozoblanco, un accident ferroviari amb 14 morts i 50 ferits, i fins i tot la riuada del 1937.
En l’expedient de Rodríguez no es van incloure avals per a la seua defensa. Va ser afusellat el 8 d’agost del 1939 al costat de tres tortosins més: el metge i regidor Primitiu Sabaté Barjau, Joaquim Cid Subirats i Jacint Arbona Fontcuberta. Al novembre, l’Ajuntament va col·locar una placa a les cases de l’alcalde Rodríguez i de Cid Subibrats. Ara farà el mateix a les cases de Sabaté Barjau, Arbona Fontcuberta i el periodista Sebastià Campos Terré.
Unes polítiques de memòria que agraeixen les famílies de les víctimes del franquisme, com els descendents de Josep Rodríguez Martínez.