La vulneració del dret a la pròpia imatge i a l’honor, injúries i calúmnies, amenaces, suplantació de la identitat o les estafes són delictes que fa temps que han passat de l’àmbit físic al digital i això en multiplica l’afectació. Però la legislació sempre ha anat una mica per darrere i els mecanismes per lluitar-hi en contra també, ja que les vies legals tradicionals per combatre-ho són força lentes. Per això, diverses empreses de l’entorn de Barcelona s’han unit per crear una companyia, Idn.tt, especialitzada en combatre aquests delictes digitals. Des de l’àmbit jurídic i des del tecnològic ataquen l’origen del missatge difamatori o amenaçant i tots els possibles difusors per tal d’acabar amb el dany el més ràpid possible.
En conversa amb l’ACN, Gonzalo Sivatte, un dels socis fundadors i procedent del despatx legal Molins i l’agència de comunicació Newco, i Jon Palma, de la informàtica Tenthman, expliquen que des d’orígens diferents van veure la necessitat d’unir esforços per donar a les víctimes un servei complet que permetés bloquejar determinats continguts de forma ràpida, segura i legal. Es tracta d’aplicar l’anomenada ‘enginyeria regulatòria digital’. Asseguren que tenen un ‘software’ únic al mercat que permet eliminar el 85% de qualsevol contingut a internet i amagar el 15% restant, sempre de forma legal. També poden monitoritzar al moment i de forma contínua qualsevol contingut relacionat amb una persona o una empresa i analitzar si és positiu o negatiu per reaccionar el més aviat possible. És un servei com si fos un guardaespatlles del món digital, explica Jon Palma.
El seu principal interès és actuar ràpid per evitar el dany reputacional i patrimonial de la víctima, el seu patiment emocional i psicològic i, fins i tot, el suïcidi. El principal inconvenient és que sovint els portals, blogs o xarxes tenen la seu en altres països. Aleshores s’intenta pactar amb la font perquè canviï o elimini el contingut, intentant evitar l’anomenat ‘efecte Streisand’, que pot provocar que el contingut encara es viralitzi més. També parlen amb els proveïdors d’internet, els servidors i altres plataformes intermediàries perquè ho facin. Amb l’advertència de possibles conseqüències legals i econòmiques, Palma explica que molts dels intermediaris entre la font del contingut i el que acaba fent possible el seu consum pel gran públic, acaben decidint eliminar-lo perquè cada client suposa una part petita d’ingressos però la multa i la indemnització pot suposar una proporció molt més gran.
De fet, Palma i Sivatte expliquen que ells es consideren “col·laboradors” de les grans plataformes i proveïdors d’internet com Google, Facebook, Twitter, Instagram o Tiktok, ja que els fan “entendre la interpretació correcta de la llei” i els fan “la seva feina”, que és controlar el que publiquen. Palma explica que aquestes grans empreses no tenen prou personal ni capacitat per supervisar tots els seus continguts, i Idn.tt els ho facilita. També les acusa de no saber protegir els seus majors actius, els ‘influencers’, ja que no tenen mecanismes de seguretat contra missatges difamatoris i els tracten igual tant si tenen desenes com milions de seguidors.
L’empresa ha atès casos com el d’una coneguda parella d’actors que va veure publicades a internet fotografies dels seus fills menors d’edat en una platja estrangera, un empresari de l’hostaleria a qui es va arxivar una investigació penal però a qui els bancs seguien sense donar crèdit, o ‘influencers’ d’Instagram i Tiktok denigrats públicament i amenaçats perquè s’han publicat els seus telèfons i adreces. També aborden casos de desinformació i ‘fake news’.
Idn.tt està liderada per una empresa experta en regulació i escolta digital, Tenthman; una empresa de tecnologia legal, Ka Recovering; un despatx d’advocats especialitzat en propietat intel·lectual, Sol Muntañola; dos despatxos penalistes, Molins i Morales; l’empresa de detectius privats de Francisco Marco; i una agència de comunicació, Professional Newco.