Dies després de la borrasca Glòria al seu pas per les Terres de l’Ebre, el paisatge desolador sobretot al Delta. És moment de fer també una avaluació de la situació en clau científica. Aquesta pertorbació ha plantejat diverses hipòtesis del per què ha succeït aquest fet climàtic i a què és degut. A la vegada, com s’ha de fer front a partir d’ara. Alba Gilabert és investigadora del Centre pel Canvi Climàtic C3 de la URV. La seva tasca consisteix a rescatar dades compilades al llarg de la història, per tal d’entendre què està passant. En una entrevista a Canal 21, Gilabert ha fet una valoració científica del fenomen que ha centrat l’actualitat d’aquests dies a l’Ebre.
Gilabert ha argumentat la diferència entre Glòria i la resta de temporals. Remarca la llarga durada i que la borrasca s’ha anat retroalimentant. També justifica per què la mar ha entrat dins el Delta. Ara mateix és aviat per culpar d’aquest fenomen al canvi climàtic. Gilabert afegeix que n’és un detonant, però encara s’han de fer estudis per confirmar les hipòtesis i refusar que sigui degut a factors naturals. Amb tot, ha dit que l’activitat humana està alimentant el sistema climàtic perquè aquest tipus de fenòmens siguin cada vegada més extrems. “Que Glòria s’hagi produït és normal, perquè és una borrasca, però la intensitat de Glòria no hauria sigut la mateixa sense l’adjuda del canvi climàtic”, ha conclòs.
Un dels debats que s’ha generat és si a partir d’ara s’ha de plantar cara a la situació i protegir-se per a futures pertorbacions, o si ha sigut un toc d’avís, fer cas, recular i deixar que el medi faci el seu curs. A la vegada, la investigadora ha explicat, també, què es pot fer per mitigar els efectes de qualsevol pertorbació.
Finalment, Gilabert ha afegit que primer cal esperar que les aigües que han inundat el Delta tornin a reduir el seu cabal d’afectació. D’aquesta manera es podrà avaluar l’impacte real, i com afectarà el paisatge litoral. Aquestes dades serviran per a altres estudis científics posteriors, perquè els experts treguin conclusions.