Valoritzar 50.000 tones anuals d’aliments caducats i residus orgànics per generar biogàs i biometà. Este és l’objectiu de Biometagás la Galera, una empresa que posarà en marxa ben aviat una planta en este municipi del Montsià i on han invertit més de sis milions d’euros.
La iniciativa és fruit de la unió de 35 socis, entre els quals les cooperatives de la Galera i Mas de Barberans. Són pagesos i ramaders del territori que volen donar sortida a residus ambientalment problemàtics com la sansa o els purins.
Fent ús d’una nova tecnologia, que multiplica per cinc el volum de gas obtingut en la fermentació, el biometà es vendrà, principalment, com a combustible net per a vehicles de motor.
La planta només donarà feina directa a tres persones però asseguren que el seu impacte indirecte serà molt superior. Si les previsions es compleixen, podrien amortitzar la planta en uns tres o quatre anys d’activitat. L’empresa ja està negociant amb possibles compradors, com Transports Metropolitans de Barcelona, que compraria del biometà per propulsar la flota d’autobusos sense generar emissions. També mostren interès indústries que volen utilitzar este gas renovable a preus competitius respecte al gas natural.
Els seus impulsors descriuen la planta com un estómac de vaca industrial, on els residus es converteixen en gas. Una forma de tancar el cicle del carboni convertint compostos complexos, els residus, en gasos elementals com el CO₂.
A través d’un procés de fermentació anaeròbic on no hi ha presència d’oxigen, els residus produïts en la indústria alimentària o orgànics emeten gasos com el metà i CO₂ de cicle curt, este últim incorporat durant el procés de producció. Es tracta d’un gas que ja prèviament existia a l’atmosfera i que no té origen fòssil, a diferència del gas natural.
La producció prevista quan la instal·lació estiga a ple rendiment és d’uns 500 metres cúbics de biometà per hora, equivalent al potencial energètic que el mateix volum de gas natural però sense les emissions afegides que genera. De moment, i pendents encara d’instal·lar la planta de depuració que permet obtenir el biometà, els promotors confien iniciar la producció de biogàs –d’inferior qualitat- a partir de setembre. Amb un potencial elèctric equivalent a 2,2 MW, té una capacitat de procés potencial total d’unes 170 tones de residus diàries, però inicialment s’arrencarà amb un centenar. // A.P. / ACN