El Govern descarta la interconnexió de xarxes per porta aigua de l’Ebre a Barcelona. La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, afirma que el posicionament és molt clar i que el repte passa per aconseguir que les conques internes puguin ser resilients. Per aconseguir-ho es treballa en el reforç d’obres d’emergència per fer ús d’aigua regenerada i dessalinitzada.
Barnadas insisteix que la Mediterrània està sotmesa a una sequera derivada del canvi climàtic que serà permanent, amb episodis més o menys durs. En aquest sentit, la secretària d’Acció Climàtica deixa clar que la clau és que “tothom s’adapti a l’aigua de què disposa”.
Pel que fa al transport d’aigua en vaixells fins a Barcelona, Barnadas ha explicat que el Govern només recorrerà a aquesta costosa mesura en cas d’una situació extrema, després d’analitzar quina és la conca més apta per omplir aquests vaixells.
Quant a la declaració institucional que va aprovar el ple de l’Ajuntament de Tortosa que demanava un canvi d’ubicació de la dessaladora del Foix a les comarques del Llobregat, Barnadas ha remarcat que es construirà en aquell punt on els criteris tècnics determinen que és més òptim i eficient.
Es preveu que la dessaladora del Foix tingui una capacitat de 20 hectòmetres cúbics. En paral·lel, el Govern treballa en l’ampliació de la dessaladora de la Tordera, que passarà dels 20 al 60 hectòmetres cúbics.