Salut impulsa a partir d’aquest dimecres un cribratge massiu a Batea arran del brot de covid-19, que suma ja 35 casos amb un índex de rebrot de 2142,85 i una velocitat de propagació de 2,57. L’objectiu principal és taller cadenes de transmissió i detectar possibles asimptomàtics. El cribratge es durà a terme en col·laboració amb l’Ajuntament i tindrà lloc a la societat la Germandat de Batea entre dimecres i divendres de les 8:30h a les 15h, organitzat per carrers.
La mesura de realitzar els cribratges està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària.
L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer correctament l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.
A més del cribratge poblacional, es realitzarà també un cribratge de cerca activa al Centre de Dia previst per dimecres, a l’hospital de dia, a la residència de gent gran i al centre educatiu, previst per dijous, on s’han detectat casos en diverses aules.
Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre, ha volgut recalcar de nou la importància de seguir les recomanacions per evitar els contagis: mans, mascareta, mantenir les distàncies, ventilació, limitar les trobades i evitar reunions de més de dues bombolles, i més en unes dates tan crítiques respecte a l’evolució de la pandèmia i abans de Nadal, i ha tornat a reiterar que es respectin els aïllaments preventius malgrat que en primera instància el test sigui negatiu.
La unitat de presa de mostres estarà formada per 8 professionals i 7 administratius, entre ells 4 gestors covid, tots ells professionals de l’Atenció Primària de l’ICS de Terres de l’Ebre. Tot i això, l’organització de tot cribratge poblacional requereix un treball intens de coordinació dels diferents professionals i agents que hi participaran: Salut Pública, professionals de la unitat de presa de mostres, administratius, agents cívics, Creu Roja i laboratori.
La comunicació dels resultats es farà a través de trucades telefòniques a les persones positives i s’enviaran SMS dues vegades al dia als negatius. A més a més, es pot consultar a La Meva Salut.