Ha començat el cicle ‘Ebre, Art i Patrimoni’ que vehicula el Museu de l’Ebre d’Amposta i que, un any amb música i l’altre amb una mirada sobre el patrimoni, proposa desvetllar des de la perspectiva contemporània el valor de les obres, els espais i els fets dels centres museístics, per fer valer el seu paper en el present i futur de les Terres de l’Ebre. El cicle s’ha hagut de reinventar, aparcar la conceptualització que es preveia en aquesta edició 2020 i crear a contrarellotge, en només dos mesos, una proposta basada en el mitjà audiovisual.
Hi han participat disset creadors, amb audiovisuals per a dotze centres d’interpretació i museus del territori que es podran veure des d’aquest passat dissabte fins al 30 de setembre. El certamen obre debats i amplia la mirada sobre el patrimoni, el territori i les formes de vida, posant en relleu temes com la identitat; el despoblament i les permanències; la salut i el medi ambient; la història i els objectes; o el present i el futur.
Les vídeo-creacions han
contraposat aspectes com l’ús del plàstic actual i la terrissa antigament o
també els efectes del Gloria i de la covid-19 al Delta de l’Ebre. Aquesta
última és la proposta de David Bertomeu i Alfonso Cherta que obren la reflexió
amb la pregunta que dóna imatge al cicle, “I Ara Què?”.
El cicle ‘Ebre, Art i Patrimoni’ busca desvetllar des de la perspectiva contemporània, les obres, els espais i els fets que formen part del patrimoni ebrenc. Els resultats d’anys anteriors d’aquest cicle ha donat peu a continguts artístics i productes que acaben servint per enriquir els continguts dels centres.
ACN // Joaquim Domingo