S’acaba l’estiu i canviem la sorra dels peus amb estones a l’hamaca per l’alarma del despertador i la correcuita dels matins. La tornada a la rutina és una realitat per a molts de nosaltres. Però, què és el que realment costa d’aquest final de vacances i retorn a la feina? El psicòleg Joan Carles Obiol ens ho explica.
Per a Obiol, no hi ha cap recepta màgica per afrontar la tornada a la feina, sinó que s’ha d’anticipar la tornada, intentar fer l’espai de treball el més còmode possible, i compaginar la vida personal amb la professional.
Un altre consell d’Obiol és reivindicar els drets dels treballadors i no recaure en la culpabilització individual. Per al professional, en aquests casos no és tan important la figura del psicòleg com ho és entendre i defensar els drets laborals.
El psicòleg també afirma que no només la tornada a la rutina pot generar situacions d’estrès, sinó que també pot fer-ho el fet de marxar de vacances, per la pressió d’haver d’aprofitar al màxim cada moment.
Per últim, Obiol també apunta que, en realitat, no hi ha cap patologia de la síndrome postvacacional, sinó que és només una estratègia de màrqueting, i el que s’ha de fer és evitar situacions d’estrès i tenir un ambient laboral positiu.