Enagás ja ha començat a construir el ramal que permetrà que la nova planta de biometà de la Galera puga quedar connectada a la xarxa general. Després de dos anys de traves i buits administratius i legals, el projecte ja s’ha desencallat, i a l’octubre la planta de Biometagàs La Galera SL estarà connectada a la xarxa gasística de transport general. Segons ha explicat l’Agència Catalana de Notícies, la picabaralla per les competències sobre el projecte, entre les administracions catalana i espanyola, s’ha resolt amb modificant la llei d’Hidrocarburs. L’empresa de la Galera produeix biogàs des de l’agost del 2020, i com no es permet acumular-lo, l’han hagut de cremar. Segons va detallar el seu gerent, a raó de 150.000 euros al mes, el que ha suposat més de 3,6 milions d’euros en pèrdues.
La planta de biometà de la Galera ha sigut la primera d’estes característiques a Catalunya, i es va veure afectada per un buit legal sobre les injeccions de gas a la xarxa general d’Enagás. El projecte es va crear per produir biogàs a partir del tractament d’aliments caducats, residus agrícoles, ramaders i orgànics. Però l’any 2016, l’empresa va fer un pas més i va instal·lar, al mateix recinte, una nova planta de neteja per generar biometà, per depurar el biogàs, i aconseguir un producte encara més net.
Les instal·lacions de Biometagàs La Galera han suposat una inversió d’uns 5,5 milions d’euros, més el milió d’euros per construir el ramal, i poden produir fins a milions de metres cúbics anuals d’este gas renovable, molt ben rebut a Europa, sobretot, en el sector del transport. La crisi del gas derivada de la guerra d’Ucraïna “ha disparat exponencialment” la demanda de biometà a la planta de la Galera, però l’empresa no preveu tancar nous acords fins que no estiguin injectant al ramal de transport, que els permetrà comercialitzar el biometà arreu d’Europa, gràcies a un sistema de certificats de compra-venda de gas renovable.
Gustau Moreno / ACN