L’incendi forestal del juny passat a Corbera d’Ebre va afectar principalment la zona de la Punta del Cucut, un dels enclaus més importants de la Batalla de l’Ebre. Amb la neteja del bosc cremat, han reaparegut les trinxeres, els refugis i els corredors interiors, on l’exèrcit republicà hi tenia els polvorins i els centres de proveïment. També s’han trobat restes de soldats i de bombes soterrades, que amb l’incendi van acabar explotant. Així ho explica Enric Ubalde, promotor de l’empresa de guiatges Marcats pel 38.
De fet, a la zona de la Punta del Cucut, com en altres punts de la Terra Alta, els combats van ser tan violents que no havia quedat res. Després de la guerra, moltes restes i els vestigis de la batalla van quedar tapats per les successives campanyes de reforestació. Ho recorda Josep Gironès, escriptor de la Fatarella, que demana museïtzar espais com la Punta del Cucut.
Tant Ubalde com Gironès, així com Anton Monner, cronista de Gandesa, creuen que l’administració hauria d’iniciar una excavació i la neteja de tot el sector cremat per l’incendi de Corbera d’Ebre. En este sentit, fan una crida al Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre a actuar-hi com ja ha fet en altres punts, com el fortí de Millet, a Caseres.