Els arqueòlegs han descobert al jaciment del Coll del Moro de la Serra d’Almos, a Tivissa, una casa de cabdillatge de fins a 5 habitacions, una troballa important per entendre els estaments socials de l’època ibèrica més antiga com es va formar la jerarquització de la cultura ibera. Ho explica Rafel Jornet, qui dirigeix les excavacions del grup d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona.
El jaciment, del segle VI abans de Crist, feia més de 50 anys que no s’havia explorat i ha sorprès el bon estat de conservació de les cases i dels elements trobats. Al Coll del Moro també s’ha localitzat un túmul amb un enterrament, una inhumació estranya perquè els ibers s’incineraven. La hipòtesi és que va morir durant l’atac al poblat. L’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, ha celebrat que s’hagi intervingut al Coll del Moro després de 50 anys sense explorar el jaciment.
La presidenta de l’EMD de la Serra d’Almos, Lurdes Pena, ha explicat que es treballarà perquè el jaciment del Coll del Moro es declari Bé Cultural d’Interès Local.
En paral·lel, també s’ha localitzat una muralla inèdita al jaciment del Castellet de Banyoles de Tivissa.