El Consorci d’Aigües de Tarragona treballa al costat del Port de Tarragona i l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) en la diagnosi i anàlisis de les accions i inversions que caldria realitzar per portar aigua en vaixell a Barcelona. Tot i que és EMATSA la que gestiona el tram de canonada fins al Port, l’aigua que hi arriba és del CAT. El seu president, Joan Alginet, remarca que és un treball molt complex però assegura que l’organisme actuarà en màxima transparència.
En aquest sentit, Alginet ha reclamat garanties legals si finalment cal transportar aigua en vaixell des de Tarragona, com a mesura “conjuntural i d’emergència”. El president del CAT ha apuntat que el marc normatiu que ho faci possible podria venir donat per una modificació de llei, un reial decret o un acord del Consell de Ministres. Aquesta situació excepcional es podria produir entre els mesos de juliol i setembre.
Alginet ha fet aquestes declaracions durant el balanç de l’activitat del CAT el 2023. El consum d’aigua del minitransvament de l’Ebre va ser de 77’7 hectòmetres cúbics, una xifra semblant a l’any anterior. El president del CAT ha insistit a remarcar que l’increment d’ús d’aigua regenerada per part de la indústria ha evitat que el CAT assolís rècords de consum l’any passat.
D’altra banda, el director-gerent, Xavier Pujol, ha explicat que el resultat d’uns estudis preliminars encarregats per l’Associació Espanyola d’Abastiments d’Aigua i Sanejament certifiquen que l’aigua captada i subministrada pel CAT està lliure de microplàstics.
Al mes de juliol, l’ens commemorarà el 35è aniversari de la posada en marxa del servei.