El celler La Botera de Batea ha estat escollit per a dur un projecte experimental d’embotellament de vi. Es tracta d’una criança del vi en una àmfora petita dins del mar durant sis mesos. Aquest procés d’elaboració parteix de les inquietuds de diverses persones amb perfils diferenciats. Per un costat, el propietari d’aquest celler de la Terra Alta, Francesc Villarroya, parla d’aquesta prova a l’hora d’innovar i oferir el seu producte en un format diferent i amb una qualitat ideal per als paladars del consumidor.
Per la seva banda, Xavier Belda, propietari de l’empresa Àmfora, argumenta la seva visió des de la seva condició de treball en el sector dels vaixells. Es basa en els mètodes de transport dels nostres avantpassats. Parla de les relacions comercials per mar en època romana i, concretament, l’àmfora com a recipient d’emmagatzematge.
Des del punt de vista de l’enòleg de la Botera, aquest dissabte s’ha realitzat un tast fruit d’aquest resultat al mateix celler, situat als afores del municipi. Federico Milanese ha parlat de les diferències que existeixen entre un vi criat en vidre a un vi que ha estat criat en una àmfora i sota el mar, així com tot el procés i l’evolució.
La rebuda d’aquesta iniciativa innovadora ha estat ben acollida per part del Consell Regulador de la DO Terra Alta. El secretari del consell, Jordi Rius, assegura que aquests projectes són molt enriquidors per al sector vinícola de la comarca. És una manera de fomentar i comercialitzar cap a l’exterior la varietat del raïm, com és la garnatxa.
Actualment, aquest és un projecte experimental que parteix d’embotellar el vi en àmfores petites a Batea, i posteriorment es deixaran reposar sota el mar al Delta de l’Ebre durant sis mesos.