Els amants de l’alpinisme, l’escalada i l’aventura tenen una cita a l’Auditori Diputació a partir del 3 de març. El Cicle de Muntanya 2022, organitzat per la Diputació de Tarragona, en col·laboració amb Anima’t, oferirà fins al 31 de març documentals, curtmetratges i conferències a càrrec de reconegudes escaladores i alpinistes. Sota el títol “Dona’m muntanya“, el cicle celebra 15 anys amb una programació dedicada a les dones alpinistes. Les sessions tindran lloc tots els dijous a les 19 h a l’Auditori Diputació (C. de Pere Martell 2, Tarragona). L’entrada serà gratuïta amb invitació, que es podrà recollir una hora abans de cada sessió al mateix recinte.
La presentació del cicle ha tingut lloc aquest dijous a la Diputació i ha comptat amb la participació del diputat delegat de Cultura, Joan Josep Garcia, i del coordinador del cicle, Pau Salas. Durant la seva intervenció, Joan Josep Garcia s’ha referit al Cicle de Muntanya com “un cicle singular al nostre país, que aposta per l’esport, pel contacte amb la natura i per la cultura” i ha refermat la implicació de la Diputació amb aquesta iniciativa que, amb una trajectòria de 15 anys, “s’ha convertit en un referent al nostre territori i més enllà i ens converteix en l’epicentre del lleure i la divulgació del món de la muntanya”.
El Cicle de Muntanya 2022 s’inaugurarà el proper dijous 3 de març amb la conferència Sincronia Màgica, a càrrec de l’alpinista catalana Sílvia Vidal, Piolet d’Or 2021. Vidal relatarà la seva gran aventura d’escalada en solitari al Cerro Chileno (Patagònia, Xile), durant la qual va passar trenta-tres dies penjada a la paret, situada en una zona de glaceres, un relat on ens parlarà de solitud, esforç físic i mental, dubtes i incerteses i molta màgia.
El 10 de març es projectarà el curtmetratge Sweet Home Kamchatka, de Pep Cuberes Esgleas i Xavier Esgleas Tarifa, protagonitzat per la campiona del món júnior d’esquí de muntanya Ekaterina Osichkina. El documental ens endinsarà en un viatge de descobriment i reflexió per les arrels i la vida de l’atleta. Aquell mateix dijous també es projectarà el llargmetratge To be a woman in the Himalaya, d’Eliza Kubars, que relata la història de les successores d’una llarga tradició d’alpinistes femenines inspirades per les pioneres Wanda Rutkiewicz i Pasang Lhamu Sherpa, que van lluitar contra l’ordre preestablert masculí a l’alpinisme als anys 80. Aquest documental va rebre el premi a la millor pel·lícula d’alpinisme al Mendi Film Fest, Bilbao 2020.
Tal i com ha explicat el coordinador del cicle, Pau Salas, la principal novetat d’aquest any és el fet que està dedicat a les dones alpinistes. Ha destacat que “tot i no arribar a la paritat, en 15 anys el 35% dels participants al Cicle de Muntanya han estat dones” i, aquest any protagonitzaran totes les sessions. Una altra de les novetats és que els documentals del dia 10 de març es projectaran simultàniament a Reus (Palau Bofarull), Tortosa (Escola per l’art i la cultura) i la Bisbal del Penedès (Centre Municipal de Cultura- Auditori Sala Salbà). D’aquesta manera “descentralitzem part dels continguts per tal que el cicle pugui arribar a molta més gent”.
El 17 de març serà el torn de l’escaladora catalana Mariona Martí, que amb la conferència “L’escalada, el meu element” vol compartir els valors i oportunitats que li han suposat la pràctica de l’escalada a nivell físic, mental i social. Martí ha aconseguit encadenar gairebé 400 vies de vuitè grau, algunes d’elles a vista.
El 24 de març l’alpinista andalusa María José Cardell, Pipi, ens parlarà a la conferència “Noves vies en alçada” de les ascensions realitzades en els darrers 5 anys, obrint noves vies per sobre dels 4.000 metres d’altitud. Cardell es va embarcar fa 6 anys en l’aventura més gran de la seva vida: viatjar al Pakistan per intentar un cim verge en solitari, va ser aleshores quan va conèixer el que seria el seu company de cordada i de vida, l’alpinista rus Denis Urubko, amb qui comparteix la passió per l’escalada en roca.
La cloenda del cicle tindrà lloc el 31 de març amb la projecció del documental Noies al cim, de Javier Álvaro i Fernando Guerra, una història molt especial que té a veure amb el somni del portador més famós del Baltistan (Pakistan), Abdul Karim: transmetre la seva passió per les altes muntanyes a tres de les seves netes, que van decidir escalar les muntanyes més altes de la serralada del Karakorum. La història ens parla de la lluita per aconseguir la plena igualtat entre dones i homes en aquesta zona del món.
El Cicle de Muntanya s’emmarca en la programació estable de l’Auditori Diputació (carrer de Pere Martell, 2, Tarragona), amb diferents cicles temàtics que refermen el protagonisme d’aquest espai com a referent cultural a la demarcació. Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2022 a www.dipta.cat/ciclemuntanya.