Els tractaments per lluitar contra el mosquit al Delta es faran amb el producte biològic BTI, un antilarvari que ja fa anys que s’utilitza en espais naturals i al riu per lluitar contra la mosca negra. El biocida ha complert les expectatives del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), després que no s’autoritzés l’excepcionalitat d’un insecticida utilitzat als arrossars. El president del COPATE, Joan Alginet, ha detallat que l’ús del BTI és una de les actuacions consensuades per al 2022 en el marc de la comissió de salubritat, que agrupa els set ajuntaments del Delta.
Amb tot, Alginet ha apuntat que el producte BTI és més car que l’insecticida que s’utilitzava, i que això encarirà els costos dels tractaments. Però el president del COPATE ha recordat que el canvi de producte ve marcat per un canvi de normativa europea.
Alginet també ha valorat que, tot i que els tractaments són efectius, serà difícil aconseguir la fita del “mosquit zero” als arrossars del Delta. A més, ha afegit que cada vegada hi ha més arrossars de producció ecològica, i que això condiciona els possibles tractaments.
Finalment, Alginet ha fet una valoració positiva de l’ajut directe de 850.000 euros que la Generalitat ha aprovat per al COPATE, i que garanteix el 50% del finançament per als tractaments contra el mosquit i la mosca negra.