El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre (Corembe) prepara noves accions per evitar la retirada del monòlit franquista, a més de la recollida de signatures que ha impulsat per donar compliment al mandat de la consulta ciutadana del 2016. Una setmana després de la presentació del col·lectiu, la portaveu Consol Cordero ha explicat que busquen més suport de la ciutadania, per establir un espai de reflexió i de diàleg a Tortosa sobre la restitució de la memòria històrica a través del patrimoni.
Per la seua banda, l’historiador Albert Curto ha explicat els motius que els han fet sortir ara a la llum pública, un cop que el Departament de Justícia ha anunciat la retirada del monument franquista de Tortosa a partir de l’estiu del 2021. Segons Curto, fins ara no calia demanar la reinterpretació del monument perquè l’Ajuntament així s’hi havia compromès.
Des del col·lectiu lamenten que no s’haja avançat gens en la reinterpretació. Cordero ha dit que confiaven en què s’estava treballant en el projecte, i ha reclamat la creació d’una comissió d’experts per poder debatre sobre la reinterpretació del monument franquista.
El Corembe aposta per aprofitar el monument d’una manera pedagògia i didàctica, però també turística, per explicar in situ el que va representar la dictadura. Segons Curto, no hi ha dubte que va ser una obra d’exaltació franquista, però eliminant-lo es corre el risc de caure en l’oblit o fins i tot en el negacionisme.