El curs ‘Dones, salut i educació’ que organitza conjuntament el Departament de Pedagogia de la URV i l’Ajuntament de Deltebre, arriba a la setzena edició. Este divendres s’havia de fer la sessió presencial ‘violència obstètrica’, però per motius de la pandèmia es va realitzar de forma telemàtica. La sessió ha estat a càrrec de la presidenta de l’Observatori de la Violència Obstètrica a Espanya, Serena Brigidi, qui ha destacat la necessitat de contextualitzar les dades per tal de conèixer la realitat.
Tracte deshumanitzat, la sensació i vivència de discriminacions, humiliacions, burles, crítiques, falta o ocultació d’informacio, de privacitat o l’absència d’un consentiment informat són algunes de les pràctiques més freqüents d’aquesta violència. D’altres, com les cesàries, haurien de ser inferiors al 10%.
Brigidi ha remarcat que aquestes pràctiques no són les úniques, sinó el conjunt de situacions que les dones viuen durant tot el procés de salut mental i reproductiva.
Qualsevol dona que pateix aquest tipus de situacions té la possibilitat d’enviar queixes a l’hospital, als advocats especialitzats o a les Associacions. La presidenta recomana establir un diàleg de confiança, relatar la situació i no ocultar aquestes vivències.