El govern espanyol ha començat a tramitar l’autorització perquè Repsol segelle i abandone definitivament els vuit pous submarins de la plataforma Casablanca, situada a 44 quilòmetres mar endins, davant les costes tarragonines i ebrenques. A partir d’ara s’obre el període d’informació pública i es podran presentar al·legacions al projecte. La companyia explica que els treballs de desmantellament tardaran a iniciar-se perquè estan subjectes a la “complexa” tramitació i apunten que no preveuen començar-los abans de dos anys i mig. La petroliera va deixar de produir cru a la plataforma a mitjans del mes de juny de l’any passat. Així, va posar punt final a quatre dècades d’activitat de l’última explotació petroliera operativa a l’Estat.
Segons el responsable de comunicació i relacions externes de la companyia, Josep Bertran, Repsol Investigaciones Petroliferas, SA (RIPSA), la filial que gestiona la plataforma, ha previst diverses fases per executar el desmantellament de les instal·lacions. Els treballs s’iniciaran amb el segellament i abandonament dels pous de Casablanca-11, Casablanca-12, Rodaballo1, Montanazo D-5, Lubina-1, Chipirón-1, Chipirón NE i Chipirón S i culminaran amb la retirada de la infraestructura.
“Cada fase es durà a terme mitjançant un projecte que es tramitarà segons la normativa vigent industrial i ambiental. És per això que les dates definitives d’execució dependran d’aquests tràmits que s’estimen en dos anys i mig aproximadament”, explica a l’ACN Bertran. De fet, el govern espanyol va publicar dijous passat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’anunci que se sotmet a informació pública la documentació en referència a l’autorització administrativa per l’abandonament dels pous.
A partir de l’endemà de la publicació, les administracions o persones interessades disposen de trenta dies hàbil per presentar les al·legacions corresponents. Així, a l’espera de la resolució de les al·legacions i de l’aprovació de la Declaració d’Impacte Ambiental, Bertran destaca que no tenen presses per desmantellar la plataforma. “És un procés una mica lent, però tenim ganes que comence la tramitació; volem deixar totes les instal·lacions amb seguretat i abandonades com més aviat millor”, expressa.
Pel que fa a la inversió per executar el projecte, des de la companyia apunten que dependrà de la disponibilitat dels equips tecnològics i del que s’acabe tramitant. “És una mica complicat avançar una quantitat, dependrà de la declaració d’impacte ambiental i dels requeriments que ens marquen, siga quin siga el cost final, és una feina que tenim clar que s’ha de fer”, afegeix Bertran.
En els darrers anys, el cru extret de la plataforma representava tan sols un 1% de la producció global de la companyia. “Era una part molt insignificant i el seu tancament no suposa absolutament res pel funcionament de la refineria a Tarragona, però per Repsol com també per altres companyies, la plataforma ha estat una escola de tècnics, té un vessant una mica més sentimental, però a l’hora de produir i destil·lar no suposa cap mena de problema”, afirma el portaveu.
Caiguda dràstica de la producció de cru
Tal com va avançar l’ACN, Repsol va decidir aturar l’extracció de petroli de la plataforma el juny de l’any passat. La companyia justificava la decisió per la forta caiguda de la producció en els darrers anys quant només produïda 200 barris diaris. Aquestes xifres estaven molt lluny dels màxims històrics obtinguts -de 45.000 barrils diaris- durant la primera dècada d’explotació del jaciment de la zona ‘Casablanca’, iniciada l’any 1981.
Des de la plataforma també es va gestionar posteriorment l’explotació de nous camps a la mateixa zona – ‘Rodaballo’, ‘Chipirón’, ‘Boquerón’ i ‘Barracuda’- a través de pous satèl·lits connectats a l’estructura. Durant els quaranta anys d’activitat, Casablanca ha tingut operatius, en diferents fases, un total de catorze pous i a través d’un oleoducte submarí traslladava el cru fins a la mateixa refineria de Repsol a Tarragona.
Fa deu anys, la companyia va intentar reimpulsar la producció amb l’entrada en servei dels pous ‘Montanazo’ i ‘Lubina’. Tot i això, les produccions van començar a decréixer fortament per l’esgotament dels jaciments a partir de 2015, quan assolien uns 2.000 barrils diaris. A partir de 2018, moment que Repsol aconseguia la tercera i última pròrroga de la concessió –atorgada el 1978 per un màxim de cinquanta anys-, el volum de cru extret des de Casablanca va caure dràsticament i es van haver de tancar alguns pous per raons de seguretat.
Actualment, a la plataforma hi treballen una quarantena de persones que s’organitzen en torns. Repsol preveu que bona part de la plantilla continue a les instal·lacions durant la nova fase operativa i fins al desmantellament definitiu que no preveuen que siga abans del 2028. La previsió és que una part dels treballadors es recol·loquen en altres centres productius de la companyia.