La Generalitat ja té força avançat el reglament que ha d’acompanyar i desplegar la llei de protecció de les oliveres mil·lenàries, dos anys i mig després de la seua aprovació. Així ho ha confirmat el director d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez. Ara fa un mes que pagesos, sindicats agraris, ajuntaments i entitats van denunciar la falta d’ajuts i de mesures efectives per part del Govern.
La recuperació de les oliveres monumentals que es trobaven en vivers es retardarà encara un temps perquè cal traure a concurs el transport dels arbres. Segons Gómez, a més del nou reglament i de la convocatòria de la taula amb els agents afectats, també cal redactar un catàleg amb les oliveres mil·lenàries que hi ha al territori.
D’altra banda, Gómez ha descartat que encara es puga declarar l’emergència cinegètica per fer front als danys que els senglars provoquen als conreus, com havia demanat la Unió de Pagesos. Així, ha dit que es poden aplicar altres mesures del pla de xoc, com ara la instal·lació de gàbies o una millor coordinació amb les societats de caçadors.
Finalment, el director d’Acció Climàtica també ha dit que els censos d’aus no han constatat que hi hagi menys ànecs i fotges al Delta. Per tant, no creuen que siga necessari suspendre les tirades a estes espècies, com ha demanat el grup ecologista GEPEC.