Tres empreses del grup austríac RP Global s’han adjudicat els lots de terrenys municipals que l’Ajuntament de Tivissa ha licitat per construir tres parcs eòlics. Davant l’allau de projectes que s’havien presentat al terme de Tivissa, el consistori va decidir licitar 788 hectàrees dels comuns de la vila (un 3,77% del terme municipal), de la seua propietat, per concentrar-hi les futures centrals d’energia renovable i contribuir en la generació d’energia verda. Vuit empreses s’han presentat al concurs i s’ha consensuat implantar parcs eòlics de màxim de 45 MW de potència a cada lot. La setmana passada es van signar els contractes amb les empreses que han iniciat la tramitació de les autoritzacions amb la Generalitat.
En la licitació dels terrenys dels comuns de la vila de Tivissa hi ha participat vuit empreses, dues es van presentar al lot 1; tres, al lot 2; i tres més, al lot 3. En el plenari de l’11 de febrer, es va adjudicar el lot 1 a l’empresa Desarrollos Eólicos Tivissa II; el lot 2 a Desarrollos Eólicos Tivissa III; i el lot 3 a Desarrollos Eólicos Tivissa IV. Les tres empreses formen part del grup empresarial RP Global, productor independent d’energia (IPP) amb una cartera d’aproximadament 8000 MW en centrals solars fotovoltaiques, hidràuliques i eòliques. A les Terres de l’Ebre ha desenvolupat el projecte de la central hidroelèctrica de 18 MW de Xerta.
Els tres parcs eòlics que es construiran en terrenys municipals de l’Ajuntament de Tivissa no poden tenir més de 45 MW de potència cadascun. El consistori havia rebut una allau de projectes des de la publicació del decret llei 16/2019 d’emergència climàtica. La zona sud del terme – que té 210 quilòmetres quadrats- era la més afectada i es van arribar a acumular sobre la taula de l’Ajuntament els projectes de 19 parcs eòlics, 2 parcs solars fotovoltaics i 20 de línies d’evacuació.
Per convertir “l’amenaça en una oportunitat” i contribuir a la transició energètica “de manera controlada i ordenada”, l’Ajuntament de Tivissa va decidir licitar 788 hectàrees dels terrenys municipals públics de la zona dels comuns de la vila per concentrar les centrals energètiques allí, evitant així que aquests projectes afecten zones protegides i nuclis habitats i habitatges disseminats, o acaben amb expropiacions forçoses.
També es van modificar les ordenances fiscals perquè les promotores paguin un 1% del cost del projecte per tramitar la llicència d’obres i un 1,3% per l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de característiques especials. Els contractes signats tenen en compte els cànons que pagaran les empreses adjudicatàries durant tota l’explotació, la possible contractació de persones del territori i la contractació d’empreses del municipi i dels municipis veïns. Com ha defensat l’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, amb els tres parcs eòlics d’RP Global el municipi “contribuirà generosament” a la implantació d’energies renovables a Catalunya.