Una nova espècie invasora ha aparegut al delta de l’Ebre, sobretot al sud. Es tracta del llagostí cafè que va arribar a la Mediterrània per Turquia fa quinze anys. Tot i que no està clar quina afectació tindrà per al llagostí autòcton al Delta, fa mesos que els pescadors ebrencs en capturen. La professora de la Universitat Catòlica de València i de l’institut Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya, Patrícia Pardo, explica que el fet que es pugui comercialitzar pot frenar-ne l’expansió, com ha passat amb el cranc blau. També afirma que el llagostí cafè és una espècie “apreciada”.
El llagostí cafè, o gambó cafè com l’han batejat els pescadors de la zona, s’ha detectat en totes les localitats de la mar de l’Ebre, excepte a Deltebre. El secretari de la Confraria de Pescadors de La Ràpita, Joan Balagué, explica que, com és difícil de diferenciar, s’ha estat venent a llotja amb el llagostí local o la gamba blanca.
Per distingir un llagostí cafè d’un llagostí autòcton del delta de l’Ebre cal fixar-se sobretot en la coloració i en el rostre.
El secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita atribueix aquesta expansió de noves espècies al canvi climàtic.
El pic de captures durant el 2023 es va produir els mesos d’octubre i novembre, després de la veda de setembre. Aquest mes de gener se n’ha pescat uns sis quilos i s’ha venut a un preu mitjà de 16 euros per quilo. El llagostí autòcton s’ha venut a més de vint euros per quilo.