El Centre de Desenvolupament Rural del Mas de Barberans, més conegut com a Museu de la Pauma, ha reobert les portes este dimarts al matí després de tres mesos tancat per la situació sanitària. Amb les mesures higièniques que ja ens són habituals, el centre espera a poc a poc recuperar l’activitat en un any que reconeixen, serà molt difícil perquè el museu depèn en gran part de diverses activitats que es fan al llarg de l’any com la fira de les Fibres Vegetals que enguany no es podrà celebrar.
Dins el centre, les mesures de seguretat ja són evidents. Mascaretes obligatòries per als usuaris, pantalles protectores per a les llatadores que fan les classes de pauma, i un aforament màxim de quinze persones.
El centre també actua com a punt d’informació del Parc Natural dels Ports, i és l’inici de la visita a les pintures rupestres del Cocó de la Gralla. Amb la reobertura del museu, almenys una vegada al mes es faran excursions guiades de no més de quinze persones a l’entorn.
Per a les llatadores, la reobertura del museu significa tornar a l’activitat, però la venda directa que feien abans al centre de les seues peces d’art amb pauma, s’haurà de fer ara per encàrrec.
De tota la situació provocada pels efectes de la pandèmia, el que més lamenten des del Museu de la Pauma és la cancel·lació de la Fira de les Fibres Vegetals que se celebra cada estiu. És el moment amb més afluència al centre, i que més activitat genera amb uns 2.000 visitants. Enguany, i davant la impossibilitat de rebre artesans de les fibres vegetals d’arreu del món inauguraran a l’agost una exposició de cistelleria europea amb representació de quinze artistes de tot el continent.