L’Ajuntament de Santa Bàrbara i el Museu de les Terres de l’Ebre han finalitzat documentació de la col·lecció paleontològica més important del territori ebrenc. Els tècnics i paleontòlegs han treballat amb 3.117 lots d’exemplars de minerals, fòssils i d’altres grups biològics de 50 països dels cinc continents, tot i que el gruix del fons té l’origen a Catalunya i a la resta de la península Ibèrica. En concret, el tècnic del Museu de les Terres de l’Ebre, Pere Luque, explica que el 40% dels fòssils són de les Terres de l’Ebre.
La col·lecció va ser cedida a l’Ajuntament de Santa Bàrbara l’any 1984 per part de Josep Antoni Valls, veí i membre de l’Institut Català de Mineralogia, Gemmologia i Paleontologia. Amb l’objectiu de millorar la seva conservació, gestió i difusió s´ha documentat i registrat tots els material del conjunt.
L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, afirma que poder conservar i mostrar la col·lecció de Valls és un orgull per al poble.
La mostra és pública i es pot visitar amb règim de visites concertades al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana a Santa Bàrbara.