El Parc Natural dels Ports ha decidit protegir el seu cel nocturn. Segons els mesuraments de la direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de Territori, fets l’any 2012, aquest espai natural té “un cel nocturn d’una qualitat excel·lent”. Això suposa que, a ull nu, es pugui observar “perfectament” la Via Làctia, que durant l’any s’hi puguin veure més de 5.000 estrelles, i que no es detecta contaminació lumínica de forma evident. Amb aquestes condicions mínimes es pot optar a certificacions de reconeixement internacional, com la Reserva Starlight, i promoure l’astroturisme. La junta rectora també vol incentivar els pobles de l’entorn a fer millores de l’enllumenat per reduir al màxim la contaminació lumínica.
La junta rectora del parc natural dels Ports promourà la millora l’enllumenat públic amb actuacions finançades. Territori, Habitatge i Transició Ecològica obrirà enguany la convocatòria, amb una partida de 9 milions d’euros fins al 2028, destinada “a reduir l’impacte ambiental de l’enllumenat exterior en espais naturals especialment sensibles a la contaminació lumínica”. Es tracta d’uns ajuts finançats amb el Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% de la recaptació de l’impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles i el 20% de l’impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
Amb aquest programa ja s’ha impulsat actuacions en municipis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Serra del Montsec i el Parc Natural de la Serra de Montsant, i ara, el Parc Natural dels Ports inicia el procés per sumar-s’hi. És un programa per preservar el patrimoni natural nocturn de les zones amb cel més fosc de Catalunya i reduir, com a mínim, un 60% les emissions de gasos amb efecte hivernacle associades a l’enllumenat exterior.
La contaminació lumínica té un impacte directe en els ecosistemes i en la biodiversitat. Una llum mal dissenyada o mal orientada altera els hàbits de la fauna, dificulta la conservació de l’entorn i incrementa el consum energètic. El projecte aposta per un enllumenat exterior eficient i ambientalment responsable, amb llum de tonalitat càlida, o preferentment ataronjada.