El Campionat del Món FIA de Ral·lis arriba a Espanya amb tot per decidir, tant pel que fa a les diferents categories del mundial absolut com dels campionats paral·lels que també componen la màxima disciplina de l’automobilisme de carretera. Després d’un any de pausa, el 56 RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA, Rally de España 2021, es disputarà del 14 al 17 d’octubre i serà l’11a de les 12 proves que componen el calendari mundialista de 2021. Un any més, les carreteres ebrenques podran gaudir d’aquesta cita, ja que el divendres 15 d’octubre es celebrarà el tram de Riba-roja
La situació esportiva dels campionats que es reuneixen en el RallyRACC ha propiciat una excel·lent llista de 73 inscrits, als quals se sumen altres 15 unitats de la Copa Suzuki Swift espanyola. De tot això se’n desprèn el gran interès dels pilots i equips per competir en un terreny que en les últimes temporades s’ha mostrat crucial.
Després dels lleugers canvis aplicats a l’itinerari prèviament revelat, el rutòmetre del 56 RallyRACC comptarà amb un total de 1.410,29 km. D’ells, 280,46 km correspondran a velocitat pura distribuïda en 17 trams cronometrats. La cursa mundialista catalana roman fidel per 16a edició consecutiva a la Costa Daurada que la va acollir per primera vegada el 2005, una ubicació que es considera perfecta per a albergar una prova d’aquesta envergadura.
El ral·li tarragoní s’ajusta a la nova reglamentació d’un únic tipus de pis que demanda la FIA a totes les proves del WRC. La nova normativa prohibeix els traçats mixtos (com era el del RallyRACC des de 2010), de manera que l’estructura torna a unes condicions de carretera cent per cent sobre asfalt.
Quantitat i qualitat: 5 guanyadors diferents
El mundial de ral·lis de 2021 s’ha mostrat obert i amb possibilitats per als pilots més capdavanters. Basta dir que en les 10 proves del Campionat del Món disputades fins avui, cinc pilots han aconseguit la victòria en almenys una competició: els del Toyota Gazoo Racing WRT, Sébastien Ogier (actual líder amb 4 triomfs i 2 podis), Elfyn Evans (2n amb 2 victòries i 3 podis) i Kalle Rovanperä (4t amb 2 victòries i 2 podis), i els del Hyundai Shell Mobis WRT, Thierry Neuville (3r amb 1 victòria i 5 podis) i Ott Tänak (5è amb 1 victòria i 3 podis). Totes dues marques, Toyota i Hyundai, són també les que mantenen un duel tancat pel títol mundial de Constructors, amb M-Sport Ford WRT en tercera posició.
Els actuals líders i Campions del Món, Sébastien Ogier-Julien Ingrassia, compten amb un bon avantatge respecte als seus perseguidors (24 punts), però les possibilitats segueixen en certa manera una mica obertes i el podi està per decidir, per la qual cosa el territori tarragoní possiblement pot dictar sentència. La magnífica inscripció que registra la prova catalana està encapçalada per 12 vehicles RC1-WRC, 9 dels quals puntuen per al campionat de constructors: 5 Hyundai i20 Coupé WRC, 4 Toyota Yaris WRC i 3 Ford Fiesta WRC. En aquesta elit esportiva hi haurà un any més un equip espanyol, el que lidera el càntabre del RACC Dani Sordo, que aquesta temporada competeix al costat de Cándido Carrera al volant del seu Hyundai i20 Coupé WRC oficial.
WRC2 i WRC3, les altres grans batalles
Les altres dues categories inferiors que també formen part del WRC viuran la seva fase definitòria en la Costa Daurada. No estarà en la sortida l’actual líder, Andreas Mikkelsen (Škoda Fabia Rally2 Evo), però sí tots els seus perseguidors. La batalla del WRC2 promet ser important, principalment perquè aquests contendents per al podi de la categoria es barrejaran amb molts pilots que, encara que sense optar als punts, condueixen cotxes exactament iguals i això oferirà tot un espectacle.
La categoria RC2-Rally2 compta amb l’extraordinària presència de 31 vehicles, 8 d’ells participants en l’esmentat apartat WRC2. En aquesta categoria estan inscrits diversos equips espanyols, entre els quals destaquen dos d’ells, que poden rivalitzar amb els protagonistes del mundial: l’actual Campió d’Espanya Pepe López-Borja Odriozola (Skoda Fabia R5 Evo), i l’excampió del Món Júnior i pilot RACC, Jan Solans-Rodrigo Sanjuán (Citroën C3).
Quant als vehicles RC4-Rally4, s’han inscrit 24 unitats, 6 d’elles participants en el FIA Júnior WRC i altres 14 en la Peugeot Rally Cup Ibérica, una categoria monomarca repleta d’equips espanyols en la qual també s’inclouen els participants de la Beca Rallye Team Spain Júnior. Els equips del nostre país acudeixen al ral·li de casa en un bon número, 21 en total, als quals cal afegir dos copilots més que competeixen al costat de pilots estrangers.
Completen la inscripció 3 vehicles GT i 3 unitats més RC5-Rally5. A aquesta magnífica llista avalada per la FIA cal afegir els 15 equips participants en la Copa Suzuki Swift que, per motius de reglamentació tècnica, no poden figurar en la llista publicada i ho fan en una altra complementària.
Un itinerari gens fàcil
Donats els canvis aplicats fa unes setmanes, el 56 RallyRACC comptarà amb un tram completament nou per a tots els participants: ‘La Granadella’ (21,77 km, divendres 15 d’octubre). Altres dos trams inclosos en aquesta edició es van disputar per última vegada el 2014 o en anys anteriors: ‘Vilaplana’ (20 km) i ‘Riba-roja’ (14,20 km). Aquestes tres especials es disputaran a dues passades durant el divendres 15 d’octubre, una jornada pràcticament nova per a tots. Una sisena prova especial, ‘Querol-Les Pobles’ (19,14 km), a disputar el dissabte dia 16, compta amb bastants modificacions en el seu desenvolupament pel fet que utilitza diferents variants. La resta d’especials són idèntiques a com es van disputar el 2019.
El tram nou ‘La Granadella’ està dissenyat en la carretera de Bovera a El Soleràs i compta amb una part inicial de bon ritme, característica que canvia a mitjan de recorregut en enllaçar amb una carretera més estreta i virada i amb asfalt antic. Tots aquests canvis i el fet que la cursa torni a la seva configuració íntegrament sobre asfalt la converteix en una competició pràcticament nova. També el shakedown, o tram de proves, serà diferent del dels últims deu anys, perquè aquesta temporada serà el sinuós traçat asfaltat del ‘Coll de la Teixeta’ (4,31 km), un clàssic de sempre del ral·li organitzat pel RACC.
També és especialment interessant en aquests temps de pandèmia el manteniment en l’itinerari del tram urbà ‘Salou’, l’últim del dissabte dia 16, de gran acceptació per part dels pilots.
Compromís comú
El 56 RallyRACC compta amb la imprescindible col·laboració de l’Ajuntament de Salou, la Diputació de Tarragona, el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, el Patronat de Turisme de Salou, PortAventura World i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, que han demostrat el seu compromís per a mantenir en el calendari l’única prova espanyola del Campionat del Món de Ral·lis de la FIA.
30 anys en el Campionat del Món
El RallyRACC arriba en 2021 a la seva 56 edició i compleix 30 anys com a prova puntuable per al Campionat del Món de la FIA, tota una fita. La primera edició va tenir lloc a finals de juny de 1957 i el 2014 va celebrar el seu 50 aniversari. Dels seus 30 anys en el mundial, 14 d’ells han tingut lloc a Lloret de Mar (Costa Brava) i, amb la d’enguany, arriba a les 16 a Salou (Costa Daurada) i PortAventura World.
1916 Neix la ‘Volta automobilística a Catalunya’
1957 Es crea el Rallye Catalunya-Volta a Catalunya (Campionat d’Espanya)
1973 S’organitza el Rallye Catalunya-Rallye de les Caves (Campionat d’Espanya)
1980 El Rallye Catalunya passa a formar part del Campionat d’Europa
1988 Els ral·lis Catalunya i Costa Brava es fusionen en el Campionat d’Europa
1991 1a edició del Rallye Catalunya-Costa Brava puntuable per al Campionat del Món
2005 Neix el RallyRACC CATALUNYA-COSTA DAURADA (Salou i PortAventura World)
2014 El RallyRACC CATALUNYA celebra el seu 50 aniversari
2021 30 anys del RallyRACC en el Campionat del Món de Ral·lis de la FIA
Font: www.rallyracc.com