L’arqueologia al voltant dels escenaris de la Batalla de l’Ebre és una tasca relativament recent, implementada arran de projectes com el reg de la Terra Alta o la construcció dels parcs eòlics. Després, les troballes arqueològiques es van integrar en els centres d’interpretació del Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre. Actualment, els arqueòlegs també treballen al costat dels forenses, quan s’obren fosses com la del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre. L’arqueòleg territorial de Cultura, Joan Martínez, ha dit que ara cal definir una millor protecció i tractament de les troballes.
El repte de protegir estes restes arqueològiques serà un dels aspectes que es tractarà en la V Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil a Front de l’Ebre, que es farà este dissabte, 8 d’octubre, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa. La directora de Cultura a l’Ebre, VIctòria Almuni, ha destacat la importància de difondre este llegat a la societat.
Una altra de les ponències serà sobre els grafits que s’han localitzat als escenaris de la Batalla de l’Ebre, com la torre de Campredó. El director del Comebe, Batiste Forcadell, també ha avançat la troballa recent de tres grafits en un refugi del fort de Milet, a Caseres.
Per tant, el refugi del fort de Milet es va dedicar al milicià antifeixista Miquel Pedrola, que havia mort al front d’Aragó, i a qui també van voler dedicar-li, amb una pintada, el carrer Sant Miquel de Barcelona.