Les 56 peces del retaule de Santa Anna ja tornen a estar a la Catedral de Tortosa. Després de dotze mesos de treballs s’ha finalitzat la seva restauració als laboratoris del Centre de Restauració de Béns Culturals Mobles de Catalunya. L’actuació ha consistit en una consolidació estructural del moble, que es trobava en risc de col·lapse, i la neteja de la superfície pictòrica. El responsable de pintura i escultura sobre fusta del centre, Josep Paret, ha detallat que a principis del 2020 es realitzarà el muntatge del retaule en el seu emplaçament habitual amb una estructura auxiliar de suport.
El retaule de Santa Anna, antigament dedicat a Sant Ruf d’Avinyó, és un retaule barroc, fet en fusta d’alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732, obra de l’escultor Isidre Espinalt i Serra-rica i el seu fill. El canonge arxiver de la catedral, Josep Alanyà, ha explicat que és l’únic retaule que queda d’aquests dos escultors.
El cost de l’actuació ha estat de 84.000 euros. Cultura n’ha aportat 21.33, la Diputació de Tarragona 12.000 i la resta és aportació del Bisbat. La directora del Centre de Restauració de Béns Culturals Mobles de Catalunya, Àngels Solé, ha posat de relleu la col·laboració entre administracions i la sensibilitat del Bisbat per mantenir el patrimoni catedralici.
El degà del Capítol de la catedral, José Luís Arín, ha mostrat la seva satisfacció per haver completat la restauració del retaule.
El Capítol de la Catedral i el Bisbat de Tortosa organitzaran una campanya de micromecentatge per contribuir al finançament de la restauració del retaule.