El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili ha presentat, aquest dilluns, l’estudi de com ha afectat econòmicament la pandèmia al territori, amb dades de la Càtedra d’Economia Local i Regional de 2020 i 2021. L’eix d’estudi ha estat el creixement econòmic i el turisme. Durant la ponència, el director de la càtedra, Juan Antonio Duro, ha exposat que les Terres de l’Ebre ha estat el territori català amb una menor baixada del PIB, amb un -8’7% l’any 2020.
En dades, la Ribera d’Ebre és la comarca que menys ha disminuït el seu PIB, amb un -5’3%. Al Baix Ebre el sector primari ha augmentat un 9’2%, en canvi, ha caigut el sector de la construcció en totes les comarques.
El turisme també s’ha vist afectat per la pandèmia, però tot i això, ha fet augmentar les dades econòmiques al territori i a la resta de Catalunya. Les causes han estat les restriccions i la mobilitat. Els viatges hotelers de proximitat s’han vist beneficiats, del 68% en 2020 al 82’2% al 2021. Les pernoctacions al territori han augmentat del 72’8% al 96’5%. I qui més s’han beneficiat són els càmpings.
Els factors d’aquest creixement han estat els actius turístics de proximitat i desestacionalitzats; la sostenibilitat i llocs pocs densos de visitants; i el present i el futur digitalitzats en reserves. Les Terres de l’Ebre compleixen amb totes les característiques per ser destinació turística post-covid.
En definitiva, el resultat d’aquest estudi conclou que les quatre comarques de les Terres de l’Ebre han instal·lat les bases del creixement econòmic de cara al futur.