Una bona oferta de lloguer d’habitatge, connectivitat a tots els pobles i una xarxa de transport públic són les eines que poden convertir el teletreball en una oportunitat per retenir i retornar talent a les Terres de l’Ebre. A partir d’una enquesta a més de 400 persones, Diàspora Ebrenca ha identificat que menys del 20% teletreballaven abans de la Covid mentre que ara ho fan un 88%, un 67,8% des del territori. Les dades recollides volen ser “la llavor”” per convertir el teletreball en una oportunitat per al territori.
Els enquestats han destacat la qualitat de vida, la reducció de les despeses o la millora de la salut emocional entre els avantatges de teletreballar a l’Ebre, però també han assenyalat les mancances: habitatge, connectivitat, transport, i una oferta cultural de qualitat, peticions que s’inclouen al decàleg que ha elaborat Diàspora a partir de les necessitats detectades.
El decàleg es presentarà als agents polítics i socioeconòmics del territori. Inclou el teletreball en una oportunitat vital i professional per a les Terres de l’Ebre; aprofitar el capital humà i professional de les persones que teletreballen des del territori; garantir la connectivitat 5G i una fibra òptica de qualitat; mesures que permetin abastar un habitatge digne o una xarxa de transport públic de qualitat. Un dels coordinadors, Josep Sabaté, defensa que la “nova normalitat” ha d’incloure aquesta qüestió perquè els 200 treballadors identificats amb l’enquesta es multipliquin.
L’enquesta sobre el teletreball es va fer entre els mesos de novembre de 2020 i gener de 2021. Hi ha col·laborat el Departament de Joventut de les Terres de l’Ebre, i les Agències de Desenvolupament Local i el Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.