Practicar esport de manera segura davant la Covid-19 i garantir que tots els infants i joves tinguin accés a l’activitat física, independentment dels seus recursos econòmics. Aquest és el compromís que els Consells Esportius de les Terres de l’Ebre, com els de la resta de Catalunya, han adoptat enfront de la crisi del coronavirus per poder assegurar el dret a l’activitat física arreu del territori. Sota el lema ‘Esport segur’, la Unió de Consells Esportius Catalunya ha llançat una campanya que vol conscienciar la ciutadania i les institucions de la importància de practicar activitat física i de col·laborar perquè, també en aquesta situació de pandèmia, l’esport escolar es pugui practicar amb total seguretat.
A través del Protocol de represa de les activitats esportives i competicions, els consells esportius han engegat un exhaustiu pla de mesures higièniques i de seguretat que permet practicar les activitats esportives, que organitzen els consells esportius, de manera segura. Des de l’obligatorietat de portar mascareta abans i després de la pràctica esportiva, fins als controls en els accessos i sortides de les activitats, el protocol contempla un ampli ventall de mesures que, a més, possibilitarà la traçabilitat delsi les esportistes perquè, en cas que algun jugador/a doni positiu, es pugui actuar ràpidament.
Així mateix, els consells esportius han presentat una proposta de Pla de xoc per fer front a les desigualtats a través d’una distribució justa dels recursos que garanteixi l’accés a l’esport dels 250.000 infants i joves de Catalunya de l’esport escolar. Segons Jaume Domingo, president de la UCEC, “la crisi del coronavirus accentua les desigualtats i agreuja la situació econòmica de moltes famílies. No podem permetre que això sigui un impediment perquè els fills i filles d’aquests nuclis familiars tinguin accés a l’esport”. De fet, en paraules de Domingo, el model esportiu que es proposa des dels consells es basa en la transmissió dels valors i de la salut, i no en una perspectiva de rendiment esportiu. “Ara més que mai, inculcar valors lligats a l’esport com el respecte, la diversitat, la inclusió, l’equitat i la solidaritat, resulta essencial per promoure la cohesió social i educar les futures generacions en la responsabilitat personal i col·lectiva”, destaca el president dels consells esportius. “Hem d’actuar amb responsabilitat i de manera cívica davant una situació que requereix la col·laboració de tota la ciutadania”, assegura Jaume Domingo
UN MISSATGE DE TRAQUIL·LITAT I UNA CRIDA A LA COL·LABORACIÓ
La campanya ‘Esport segur’, com explica Antoni Gilabert, president de l’Agrupació Territorial dels Consells Esportius de les Terres de l’Ebre i membre de la comissió directiva de la UCEC, tindrà difusió arreu del territori català, “donant visibilitat als valors positius de l’esport i als beneficis que l’activitat física té per als més petits a l’hora d’aprendre i divertir-se a través del joc. La imatge de la campanya, que s’ha inspirat en els anomenats grups bombolla, reflecteix tant aquesta seguretat com l’esperit positiu que els consells esportius volen transmetre a la societat en aquests moments”.
A banda de llançar un missatge de tranquil·litat a les famílies i d’animar als esportistes a practicar esport també durant aquest curs escolar, des dels consells esportius han volgut aprofitar el llançament de la campanya per fer una crida a la col·laboració dels centres educatius, les institucions públiques i les famílies, per facilitar la tasca dels professionals de l’esport a l’hora de desenvolupar les activitats amb les màximes garanties higièniques i de seguretat.
L’ACTIVITAT FÍSICA, UN REPTE PER A LA SALUT
Des de fa un temps, i davant les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els Consells Esportius de Catalunya promouen la pràctica de l’activitat física per combatre els efectes del sedentarisme en la societat. Per això, recorden que és essencial impulsar hàbits de vida saludable entre els més joves i mostrar-los els beneficis de l’esport per a la salut.
Font: Consell Esportiu del Baix Ebre