Segurament aquesta imatge és una de les més repetides al llarg de l’estiu, la de posar-se crema solar per evitar les cremades quan ens exposem durant una bona estona al sol. Tot i aquesta prevenció, a vegades és complicat evitar les rojors. És per això que els dermatòlegs insisteixen en el fet que, en ser possible, sobretot s’evitin les hores centrals del dia, és a dir, des de les 12 del migdia fins a les 4 de la tarda. Els efectes del sol si no es pren cap mesura de control, poden ser molt nocius. Quan la pell es crema fa un mecanisme de defensa immediat que és el bronzejat, és a dir, l’intent de la pell d’evitar la irradiació ultraviolada. Això, però, no és beneficiós, perquè fa que s’activin tots els mecanismes de defensa i aquests poden produir molts desequilibris, que propicien, no només les cremades cutànies o oculars, sinó també, l’envelliment de la pell, taques solars o fins i tot, a llarg termini, càncers de pell.
Els experts insisteixen en el fet que no només ens hem de posar el fotoprotector el dia que ens exposem al sol, o hidratar-nos quan ens hem cremat, sinó que s’ha de convertir en un hàbit del nostre dia a dia perquè l’efecte acumulatiu del sol també passa factura al llarg de la nostra vida.
Pel que fa a la hidratació abans que ens toqui el sol, es recomana sempre aplicar el protector solar mitja hora abans de l’exposició i renovar-lo cada dues hores. A més, és convenient que sigui un protector que serveixi d’escut contra els raigs ultraviolats i resistent a l’aigua.
A més, amb el pas dels anys i el canvi climàtic, el planeta s’està reescalfant i el sol cada vegada és més fort. Conseqüència d’això han sorgit noves al·lèrgies i moltes malalties a l’exposició solar com són: urticàries, erupcions o afeccions que amb el sol s’accentuen. // CANAL REUS.