El març 2017 van començar els treballs per tirar endavant l’Agència de la Natura de Catalunya per posar ordre en l’actual dispersió de competències en matèria de preservació del patrimoni natural. Un nou organisme que permetria crear una nova estructura de gestió inspirada en els models europeus. Al territori, entitats com el Grup Natura Freixe que gestiona la Reserva de Sebes a Flix insisteix en la importància d’este organisme que encara és motiu de debat per interessos creuats d’ambientalistes, pagesos i ajuntaments.
El camí cap a la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya està sent llarg. Tres anys després de l’inici de la tramitació de la proposició de llei, encara hi ha problemes entre ambientalistes i propietaris per arribar a un acord que permetria la seua aprovació definitiva al Parlament. Més de 200 entitats que formen part de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, han reclamat en un manifest, l’aprovació urgent de l’Agència.
Des del Grup de Natura Freixe que s’encarrega de la gestió i conservació de la Reserva Natural de Sebes de Flix, consideren important la creació d’esta agència que agruparia les competències en medi natural que actualment té el Departament de Territori. L’objectiu és que l’Agència siga un element dinamitzador de la captació de recursos per a la conservació de la natura al territori.
L’entitat ambientalista considera que la creació de l’Agència i les polítiques de conservació han de ser l’impuls definitiu del desenvolupament socioeconòmic de les àrees rurals com és el cas de la Ribera d’Ebre, i es mostren segurs que, com s’ha vist durant esta crisi sanitària, conservar la natura ajuda a conservar la salut de les persones.
Precisament la creació d’esta Agència podria suposar donar una empenta a la viabilitat de projectes de conservació pioners com el que lidera el Grup Natura Freixe, que durant el confinament, ha vist agreujats els seus problemes de finançament amb la cancel·lació de les visites i activitats que han coincidit amb la primavera, una de les èpoques amb més moviment a la Reserva de Sebes.