El govern català i valencià han posat a rodar el conveni per col·laborar en polítiques de memòria històrica. La consellera de Qualitat Democràtica valenciana, Rosa Pérez, ha assenyalat que el País Valencià va “endarrerit” respecte a Catalunya i que es “un exemple” per desplegar la feina iniciada el 2015 per obrir fosses i identificar les víctimes amb un banc d’ADN. El govern valencià també vol conèixer el funcionament del Memorial Democràtic perquè s’hi pugui emmirallar l’Institut de Memòria Democràtica valencià.
Una de les col·laboracions més importants serà l’intercanvi de dades genètiques per trobar els desapareguts a banda i banda del riu Sénia, com és el cas d’un familiar de la mateixa consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.
Ciuró ha recordat que el Govern tindrà aviat també la nova llei de memòria democràtica i ha lamentat que l’Estat hagi deixata “aparcada la seva”.
La consellera valenciana i el seu equip han visitat les Terres de l’Ebre acompanyats de Ciuró. Primer han conegut el Poble Vell de Corbera d’Ebre, Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1992 i amb un projecte llest per consolidar-lo i millorar-lo. També han visitat el centre d’interpretació 115 dies, a Corbera d’Ebre, i el Memorial de les Camposines, a la Fatarella.
CINTA BONET / ACN