El confinament ha alterat el consum que fem de les xarxes socials, i també està accelerant la digitalització d’una part de la població que tenia un ús menys intensiu de les noves tecnologies. La primera setmana de l’estat d’alarma el consum de dades ja es va triplicar a l’Estat espanyol, i les videotrucades, les aplicacions de missatgeria, les xarxes socials i els videojocs s’havien multiplicat per set. El consultor Xavier Tomàs explica que les persones més grans de 55 anys són els que més han incrementat l’ús dels mòbils.
Tomàs considera que això podria ser l’inici d’un canvi de cultura, o de l’acceleració de les tendències de l’ús de les xarxes socials, per no parlar del teletreball o de les videoconferències. Amb tot, el consultor ha advertit que continua havent-hi bretxa digital i pobresa teconològica, com ha quedat demostrat amb els problemes d’alguns alumnes per poder seguir el curs escolar per via telemàtica.
Durant el confinament també ha agumentat el consum de sèries i pel·lícules, en plena pugna entre les companyies telefòniques i les plataformes de continguts. De fet, les plataformes han reduït la qualitat dels vídeos per no haver de pagar més a les operadores, i no per un risc de caiguda real de la xarxa d’internet.
El consultor també ha repassat com s’està fent la comunicació política durant el confinament, així com els esforços dels governs per lluitar contra les notícies falses.