Exercitar la parla, treballar la coordinació a través de la música o practicar el ping pong són algunes de les teràpies per millorar el dia a dia dels malalts de parkison. La malaltia, que pateixen mig miler de persones a les Terres de l’Ebre, afecta el sistema nerviós encarregat del control del moviment. No es coneix la causa ni tampoc la cura i encara es viu d’esquenes a la societat.
Per donar a conèixer la malaltia l’Associació de Parkinson de les Terres de l’Ebre ha engegat un projecte a les escoles. A través d’unes proves, els alumnes poden sentir els mateixos símptomes que pateixen ells.
L’associació impulsa teràpies que ajuden a retardar els símptomes, a la vegada que representen un punt de trobada entre persones que passen pel mateix.
És el cas de Toni Martínez, el més veterà. Li van diagnosticar parkinson fa 17 anys.
Una de les falses creences al voltant de la malaltia és que només afecta a persones grans, però no és així. Abans de complir els 50 Jordi Somalo li van diagnosticar parkinson. Reconeix que al principi es trobava fora de lloc durant les teràpies. Però ara, diu, és el millor que ha fet.
L’11 d’abril és el Dia Mundial del Parkinson. Una data al calendari necessària per visibilitzar una malaltia que encara es passa en silenci.