La síndrome alcohòlica fetal (SAF) és una afectació que provoca anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives a persones que han estat exposades a l’alcohol durant la gestació de l’embaràs. A Rússia i els països de l’Est, les taxes d’alcoholisme són molt elevades i afecta moltes famílies i també a les adopcions de persones d’aquests països. A Catalunya es calcula que hi ha uns 2.500 joves afectats per la SAF, només contant les adopcions. Ho explica Maria Teresa Lapeira, de l’Associació de Famílies Afectades per la Síndrome Alcohòlica Fetal (AFASAF).
S’estudia que molts joves i adolescents acaben desenvolupant trastorns violents i problemes amb la justícia provocats per la SAF. Per aquest motiu, des de les entitats afectades estan formen als Mossos d’Esquadra, i esperen poder seguir formant als diferents cossos policials.
Els agents dels Mossos d’Esquadra agraeixen aquestes formacions que ajuden a identificar a les persones afectades amb aquesta malaltia i realitzar una millor tasca policial.
Maria Teresa Lapeira assegura que és un problema difícil de detectar i explicar, i que en moltes ocasions, la falta de formació ha provocat lluitar sense cap mena de suport. A més, denuncia la centralització i la manca de recursos.
La Maria Teresa aconsella a les famílies que puguin estar afectades a posar-se en contacte amb AFASAF i demanar ajuda perquè amagar la problemàtica no és positiu per aquestes persones.
Per més informació: 675 786 430 / info@afasaf.org