Durant el 2021, els serveis comarcals de Joventut del Montsià (Oficina Comarcal, Oficina Jove del Montsià, professionals compartits i referents d’ocupació juvenil) han atès 5.025 consultes, una xifra significativament superior davant les 4.424 que se van atendre durant el 2020 i que ha suposat un increment del 14% d’atencions. La consellera comarcal de Joventut, Polítiques d’Igualtat i LGBTI, Sònia Tomàs, destaca la gran tasca de l’equip de persones tècniques, «durant els darrers anys la xifra de consultes no ha parat d’augmentar i això ens demostra que les persones joves de la comarca ens tenen presents i confien en la nostra tasca. És el resultat també del dinamisme, la creativitat, la proximitat i la diversitat de recursos que les persones tècniques els ofereixen».
El perfil de les persones que s’atén segueix sent bastant jove, el 27,38% té entre 16 i 20 anys mentre que el 28,14% en té entre 21 i 25. No obstant això, s’està incrementant l’edat de les persones que tenen com a referència els serveis comarcals de Joventut, atès que més d’un 10% en tenien més de 35. Això és fruit que tot i no ser joves, administrativament parlant, en segueixen fent ús, per l’ampli ventall de recursos i eines que s’ofereix, i per la confiança que tenen als serveis. Les dones continuen sent les que més ús en fan amb un 57% davant el 41% que representen els homes, les persones no binàries en representen l’1,2%.
Un any més, la majoria de consultes s’han atès de manera telemàtica, concretament un 62%, mentre que l’atenció presencial n’ha representat un 38%. D’aquesta manera, es demostra que l’atenció sincrònica implantada durant el 2020, ha vingut per a quedar-se.
La cerca de feina és la inquietud principal del jovent. De fet, el treball representa el 30% d’atencions davant el 7,14% que representava el 2020. Dintre d’aquest àmbit destaca la recerca de feina i la formació ocupacional (assessorament en l’elaboració d’un currículum, una carta de presentació…). El 25% d’atencions han estat relacionades en salut i esport, àrea en què s’han ofert diversos tallers a diferents centres educatius de la comarca, mentre que el 22% s’ha fet en l’àmbit d’educació. Des de Joventut s’ofereix un ampli ventall de cursos anuals que pretenen formar i facilitar la inserció laboral del jovent, un clar exemple són els cursos de monitoratge i premonitoratge. Enguany, a més, s’han ampliat els serveis específics i han representat un 13% de les consultes realitzades durant el 2021. Entre aquests hi ha els tràmits de Certificat d’Antecedents Penals, Certificat Digital idCAT, idCAT Mòbil i Cl@ve.
La formació acadèmica del teixit juvenil que s’interessa pels serveis comarcals de Joventut és molt diversa. Mentre que el jovent que té estudis postobligatoris representa el 23% de les persones usuàries, el 15% té estudis universitaris, el 18% cursa estudis postobligatoris, el 12% ha finalitzat els obligatoris i el 18% encara els està cursant. Aquesta varietat va directament relacionada amb la pluralitat d’assessoraments i serveis que s’ofereixen, ja que s’informa des de formacions, ofertes de feina i subvencions, com xerrades i tallers als centres educatius. «Els serveis comarcals de Joventut que oferim a la comarca són molt complets, de fet, fem un acompanyament en tots els àmbits del projecte vital i del procés d’emancipació del jovent: estudis i formació, feina, habitatge, salut, cultura, lleure, mobilitat, solidaritat… l’equip tècnic sempre està a punt per atendre i ajudar el jovent de la comarca», destaca el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.