Aquest dissabte, 4 de febrer, és el Dia Mundial Contra el Càncer, una de les principals causes de mortalitat del món. Els últims estudis apunten que els tractaments són el doble d’efectius que fa 40 anys, per tant la supervivència cada cop és més elevada. Els sanitaris insisteixen també, en la detecció precoç i portar una vida saludable. Hem parlat ara amb l’oncòloga mèdica de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Ella és Laura Esteller.
La investigació mèdica és clau per lluitar contra el càncer. La recerca s’ha intensificat en els últims anys i ha permés que els tractaments siguin més efectius. De fet, la supervivència de les persones que pateixen càncer s’ha duplicat en els últims 40 anys gràcies a tractaments més personalitzats, a la immunoteràpia o a la quimioteràpia unida a anticossos.
A banda dels tractaments, la detecció en les primeres fases és important per superar la malaltia. Els sanitaris insisteixen en la importància dels programes de detecció precoç, com són el de càncer mama, de còlon i el de coll uterí.
Un de cada tres casos de càncer estan relacionats amb factors de risc com el tabac, l’alcohol o el sedentarisme.
La tasca de la Lliga contra el Càncer
La Lliga contra el càncer, l’entitat referent en ajuda oncològica a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, destaca que el Dia Mundial Contra el Càncer permet visibilizar la malaltia i inicidir en la importància de la investigació.
La lliga realitza activitats per millorar el control i la prevenció del càncer a la població. Però a banda, té accions per la promoció de la salut i compta amb voluntaris als hospitals. Un dels aspectes en que més incideix és en l’ajuda psicològica als malalts i a les famílies, a través de grups d’ajuda mútua i suport emocional.
Aquest divendres, en motiu del Dia Mundial Contra el Càncer i des de l’Hospital de Tortosa, la Lliga ha explicat la seva tasca a la ciutadania.