Un dels indrets més debilitats per la regressió del Delta de l’Ebre és la barra del Trabucador, únic accés a les Salines de la Trinitat. Com que amb els últims temporals s’ha trencat en diversos trams, la Generalitat ha donat llum verda per construir un pantalà a la Punta de la Banya per facilitar la connexió per via marítima entre les Salines i el port de la Ràpita. La nova infraestructura no agrada entitats com Ecologistes en Acció. Un dels seus activistes, Víctor Álvarez, assegura que generarà un impacte mediambiental negatiu a la zona.
Des de SeoBirdlife, la biòloga Sofia Rivaes, assenyala que s’està associant la preservació d’espècies a la Punta de la Banya amb l’activitat salinera. Rivaes reconeix que l’activitat és compatible amb la conservació de la natura però no “imprescindible”. Allò que cal garantir, assenyala, és el control dels nivells d’aigua, cosa que també pot fer l’administració pública.
Cristian Jensen, biòleg d’Infosa, l’empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, assegura que el projecte preveu fer un pantalà en ziga-zaga per protegir les espècies de la zona així com mesures compensatòries, com la translocació de nacres.
Des d’Infosa també remarquen si el Trabucador continua existint és gràcies a la inversió d’1,5 milions d’euros que ha realitzat després del trencament que han generat els darrers temporals. També insisteixen a defensar que l’activitat de les Salines ha creat i crea vida a la Punta de la Banya.
Quant a la translocació de nacres, la tècnica de l’IRTA, Patricia Prado, explica que és un procés que no causa danys als bivalves. Ara bé, ha explicat que el paràsit que durant els últims anys està afectant a les nacres s’està estenen per la badia i caldrà estudiar bé a quin punt es traslladen.
La Generalitat dona el vistiplau al projecte del nou moll entre les Salines de la Trinitat i la Ràpita.