L’economia de les Terres de l’Ebre continua creixent, però ho fa a un ritme més lent. Així ho constata el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre de 2019 que elabora la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV
El seu director, Juan Antonio Duro, ha assenyalat que tot i el creixement continuat de l’economia ebrenca al llarg de cinc anys consecutius, es confirma la desacceleració que ja s’entreveia en els darrers trimestres.
Una altra dada preocupant és la davallada que ha experimentat el sector industrial, en el qual l’ocupació ha baixat un 1,7%, després de dos anys de creixement continuat. Per contra, el sector de la construcció ha estat el que més ha crescut en un 4,7% i ja porta tres anys consecutius de creixement.
Pel que fa a l’atur, el nombre d’aturats s’ha situat 8.678 persones, 619 menys que l’any anterior. Com a dada positiva cal remarcar que la franja on més ha baixat el nombre d’aturats és en els de llarga durada. Duro també ha fet algunes reflexions sobre competitivitat comarcal a partir de les dades extretes de l’Índex FEGP 2019, realitzat per a la Federació Empresarial del Gran Penedès. Segons aquestes dades, el PIB per càpita i la Renda Familiar Bruta Disponible que correspondria a les comarques de l’Ebre, especialment al Baix Ebre i el Montsià, hauria de ser un 15% més elevat de les que tenen actualment.
Per comarques, el Baix Ebre és la comarca que més ha crescut aquest trimestre, amb un 3%, seguida del Montsià, un 0,6%. Mentre que a la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre s’ha enregistrat un descens de l’ocupació d’un -0,2 i -4,2%, respectivament. // Foto URV.