El festival internacional reggae més important d’Europa, el Rototom Sunsplash, va acomiadar a Benicàssim la seva 28a edició, amb l’objectiu d’haver fet honor al seu lema, ‘United for Peace’, “gràcies a la suma de totes i cadascuna de les persones que han cregut, un estiu més, en aquest projecte musical, cultural i social referent a tot el món; elles han protagonitzat aquesta experiència d’interculturalitat, convivència, respecte i escolta activa al voltant de la música d’arrel jamaicana i la diversitat d’aquest gènere musical. Valors que són la base per construir un món de pau i en pau”.
La pau. Sobre aquesta ha girat aquesta ciutat del reggae, que ha atret des del 16 al 22 d’agost 222.000 persones de 77 països dels cinc continents. Espanya, França, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Holanda, Portugal i els Estats Units integren el top 10 quant a principals llocs de procedència, encara que l’univers Rototom ha sumat també públic de Nova Zelanda, Austràlia, Japó o Sud-àfrica.
Una ciutat del reggae vestida amb els colors de la pau als seus escenaris i escenografies artesanals per donar suport al propòsit que ha mogut la comunitat Rototom, diversa en procedències, sí, però també en edats. El públic menut, la futura generació festivalera, creix. I aquest any més de 21.000 menors de 13 anys s’han unit a l’experiència al costat de les seves famílies al llarg de la setmana davant dels 13.000 del 2022. També les persones més grans de 65 han saltat a escena, amb més de 9.000 persones, gaudint pam a pam del motor cultural d’aquesta edició.
Fins a 185 concerts i dj set entre els sis escenaris del recinte que exploren, barregen i sorprenen, com va passar la nit de cloenda amb la reinterpretació en clau flamenc de temes del rei del reggae a l’estrena internacional del xou ‘El mundo del flamenc saluda Bob Marley’. La vetllada va deixar per a l’imaginari col·lectiu altres posades en escena d’altura, com les d’UB40 o Anthony B sobre el Main Stage, a les quals s’hi han sumat altres artistes de renom com la llegenda jamaicana Burning Spear, el premi Grammy Kabaka Pyramid o Tiken Jah Fakoly, exponent del reggae africà.
Tant a les activitats musicals com a les extramusicals, el festival ha tornat a sobrepassar els límits del recinte de concerts gràcies a la retransmissió via streaming dels xous del Main Stage i el Lion Stage i dels principals debats i sessions de la Reggae University i el Foro Social durant la setmana. Els canals habilitats han apropat el Rototom Sunsplash a tres milions de persones de tot el món, que han seguit en viu el dia a dia del festival via web i xarxes socials.
Les set jornades van oferir 308 hores de música durant tota la setmana: un total de 44 hores d’univers sonor per jornada. Que Rototom Sunsplash és una trobada multicultural la ratifiquen les gairebé 80 nacionalitats que han confluït entre el públic aquest estiu. Però aquesta diversitat de procedències també salta als escenaris: 190 artistes de 25 països han projectat el rugit del lleó icona del festival en aquesta edició.
Rototom Sunsplash 2023 marca una fita a la senda ambiental del festival. Aquest any és la primera edició que arrenca amb la petjada de carboni ja validada. Un pas per idear noves accions sostenibles que permetin avançar el festival cap a un futur sense emissions. En aquest sentit, cal recordar que les accions de sostenibilitat del festival van evitar l’emissió de 39 tones de CO2 a l’edició de l’any passat.
Dies intenses i nits inoblidables dinamitzades amb extres de sabor i art. Des de ja, el Rototom Sunsplash posa el comptador a zero per al proper aterratge. Reggae, família i compromís social i ambiental, a l’espera d’una nova edició per al 2024.