Representants del sector esportiu de Catalunya es van reunir ahir amb Rafael Ribó, síndic de greuges. August Tarragó, president d’ADECAF; Pere Manuel, president del COPLEFC; Josep Viladot, president de GESTIONA; Jordi Roquer, membre de la Junta Directiva d’INDESCAT; i Gerard Esteva, president de la UFEC , van exposar davant Ribó els “greuges als quals es veuen sotmesos”.
Segons tots ells, practicar exercici físic i esport és un hàbit de vida saludable; l’OMS defensa que es permeti practicar activitat física per tenir una ciutadania sana i preparada per fer front a les malalties; tots els integrants del sector han pres les mesures que el Govern els ha demanat; i s’ha demostrat amb dades que els espais esportius són espais segurs.
En la trobada, el sector va traslladar les següents demandes:
– Que l’activitat física i l’esport siguin reconeguts com a activitats d’utilitat pública i, la seva prestació, com a serveis essencials.
– Que el Govern aporti els mitjans econòmics necessaris, en forma d’ajuts directes al sector, perquè aquest no hagi de patir les pèrdues econòmiques i de llocs de treball que estan comportant aquests tancaments i restriccions arbitràries. Que permeti l’obertura en condicions que es pugui dur a terme la pràctica esportiva amb garanties de viabilitat econòmica.
– Que la paralització de les competicions catalanes és un greuge comparatiu respecte de la resta d’esportistes de l’Estat, la qual cosa comportarà una davallada de l’estat físic i del proper rendiment dels esportistes catalans. I per tant, que es reprenguin tant els entrenaments en condicions normals com les competicions. L’esport és segur i s’han implantat protocols de seguretat per a la pràctica esportiva rigorosos i validats pel Govern.
– Que es creï una taula sectorial en la qual el sector sigui informat i amb el qual s’acordin les mesures que l’hagin d’afectar. Una taula de col·laboració i treball.
– Que es defensi davant el Govern espanyol:
- La reducció de l’IVA al sector esportiu
- La reducció a l’IRPF de la despesa de la pràctica esportiva (llicències federatives i escolars i quotes de gimnasos) i o l’exempció fiscal mentre durin els efectes de la pandèmia, tant des del Govern espanyol, el català i les administracions locals
Les dures restriccions amb què s’ha tractat el sector esportiu a Catalunya han estat les causants del tancament de moltes instal·lacions esportives del territori, de la paralització de la competició i de l’aturada de producció de béns i serveis, així com la cancel·lació d’esdeveniments esportius.
Totes aquestes restriccions i tancaments estan tenint, a més, una repercussió important en l’escalada pandèmica del sedentarisme, de l’obesitat i de malalties cardiovasculars i cròniques en general.
Font:UFEC