La Ràpita s’ha traslladat aquest cap de setmana a l’essència en la qual va néixer, mostrant com eren els inicis d’una ciutat pagesa i marinera en tota la seva esplendor celebrant la cinquena edició de la festa dels Orígens. Tal com el nom indica, la intenció es basa a reivindicar les arrels i posar en relleu la singularitat econòmica i social de la població a principis del segle XX. El regidor d’identitat del municipi, Rafa Balagué, ens ha explicat l’ampli ventall d’activitats que s’han realitzat, que han estat més d’una trentena.
Tot plegat s’escenifica al barri del Xicago, el més antic de la població on els veïns li retornen el seu aspecte original amb tavernes i tallers d’artesania, i hi interpreten els rols dels mariners o pagesos rapitencs representant els seus oficis i la seva vida quotidiana. També s’ocupen els espais entre el barri i el port, amb un mercat de productes de Km0 i altres activitats culturals que han estat marcades per la normativa COVID vigent, però que han superat les expectatives.
Una de les activitats ha estat la pesca del rossegall, que feia més de seixanta anys que no es tornava a fer. Un dels participants i veí del municipi, el Lluís Samper, ens detalla com ho feien antigament.