El malson mediambiental de Flix ha arribat al final. L’empresa pública Tragsa ha retirat les últimes palplanxes de les més de 2.000 que confinaven el sector de l’embassament contaminat per la indústria química. El municipi recupera així una imatge gairebé oblidada i fins i tot desconeguda per als més petits, amb un pantà net i sense barreres.
Ara, l’Ajuntament de Flix ja té sobre la taula un projecte per convertir la zona en un camp de regates, amb un gran accés al pantà.
Ara el complex químic de Flix busca les oportunitats per ressorgir després del tancament d’Ercros. Però el municipi té clar que aquest greu episodi de contaminació no es pot repetir.
La contaminació dels fangs es va descobrir el 2004. El 2015, quan ja s’havien extret uns 700.000 metres cúbics de llots tòxics, l’adjudicatària de l’obra, es van donar les obres per acabades. Però faltaven encara per retirar uns 80.000 metres cúbics més i aquesta maniobra va inflar el cost real del projecte, que ja era d’uns 160 milions d’euros. A hores d’ara encara s’investiga si la mateixa empresa i exdirectius d’Acuamed se n’haurien beneficiat. Amb aquest escenari, el govern espanyol va haver d’aportar 46 milions d’euros addicionals per retirar els fangs i els treballs es van allargar durant quatre anys més.
Amb això i la retirada de les palplanxes, la descontaminació del pantà de Flix haurà costat de més de 200 milions d’euros. Es tracta de l’obra més important de reparació ambiental per retirar un focus de contaminació que s’ha fet al país. // ACN / SÍLVIA ALARCÓN.