Un grup de veïns de Sant Carles de la Ràpita estan decidits a impulsar un projecte d’habitatge cooperatiu, un model alternatiu d’habitatge que pretén ser més sostenible, social i assequible per a tothom. En un primer moment volien adquirir un bloc de pisos buit, al nord de la població, però ara no descarten buscar uns terrenys per fer-hi un edifici de nova construcció, amb arquitectura sostenible i més eficient des del punt de vista energètic. Ara han constituït una associació, Co-Habitatge La Ràpita, que compta amb l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre.
En el cas de la Ràpita, el projecte busca crear un habitatge cooperatiu amb zones comunitàries i compartir serveis com la neteja, la bugaderia o les cures personals. De fet, el projecte està pensat per acollir famílies i també persones grans, gent que viu sola, o persones amb alguna discapacitat funcional. Així ho ha explicat Joan Garcia, membre de Co-Habitatge La Ràpita.
L’Ateneu Cooperatiu ha organitzat un cicle de xerrades per donar a conèixer estos projectes d’economia social al territori. Ja s’han fet dos sessions a Gandesa i Tortosa, i el 5 de març es farà a Móra d’Ebre, i el proper 27 de març a la Ràpita. Maria Antònia Plaxats ha destacat que l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús suposa “un canvi de xip”.
D’altra banda, L’Ateneu Cooperatiu ha donat anunciat que este dijous al vespre farà la inauguració del seu nou local a Amposta, i que també obre una oficina tècnica a Gandesa.