Regular l’ús dels mòbils a les aules és un dels reptes més complexos als que s’afronta la comunitat educativa. Per això, alguns instituts ebrencs han apostat per declarar-se ‘centre lliure de mòbils’. A Tortosa, l’institut Dertosa va ser pioner en aplicar mesures. Aquest curs se suma l’Institut Cristòfol Despuig, on els seus alumnes només poden usar el telèfon si és amb una finalitat educativa.
L’Institut Deltebre porta més de 10 anys restringint l’ús del mòbil a l’aula. Però aquest curs ha fet un pas més enllà i ha col·locat caixes a cada aula perquè els alumnes dipositin els seus telèfons fins que s’acabin les classes. Des del centre alerten de la gran dependència que tenen els alumnes als mòbils.
En els dos casos els centres celebren la resposta dels alumnes.
Més de la meitat dels joves passen cinc hores diàries davant la pantalla del mòbil. Una xifra que preocupa als centres educatius, qui amb mesures com aquestes volen atacar aquesta addicció des de l’arrel.
Salut obre la porta a regular l’ús del mòbil a les escoles
Salut es planteja regular l’ús del mòbil a les escoles a través de la llei per combatre addiccions que prepara el Govern. Així ho va avançar sel conseller Manel Balcells en una entrevista a RAC1, tot obrint la porta a treballar amb el Departament d’Educació per regular-ne l’ús als patis o garantir que les pantalles a les aules només s’utilitzin amb finalitats educatives. Balcells ha recordat que hi ha experiències prèvies que demostren que aquesta mena de regulacions són efectives. Ha posat com a exemple la que en el seu dia es va fer per reduir el consum del tabac i que ha suposat que gran part de la població deixi de fumar.