Les excavacions a la fossa del Mas de Santa Magdalena de Móra d’Ebre han permès recuperar 54 individus. De moment, s’ha obert una quarta part del fossar, 16 de 66 rases i zones d’enterrament identificades, i la consellera de Justícia, Ester Capella, ha refermat que serà una de les fosses més importants en nombre de víctimes recuperades. Els treballs continuaran almenys dos o tres mesos per trobar més cossos, entre els quals els arqueòlegs destaquen que hi ha molts homes joves.
Aquest dimecres, Capella ha visitat la fossa amb l’exconseller Raül Romeva, qui ha agraït la continuïtat que el Departament ha donat als plans de fosses i d’identificació genètica, impulsats en la seva etapa de conseller. Una responsabilitat amb el passat però també amb el futur que volem com a societat.
L’exèrcit republicà va utilitzar el Mas de Santa Magdalena com a hospital de guerra durant almenys l’agost i el setembre de 1938, en plena Batalla de l’Ebre. L’única pista per intentar identificar els individus que s’estan recuperant és una llibreta en què un dels metges de l’hospital, el doctor Miquel Gras, va anotar el nom d’una trentena de soldat que van morair durant l’estada al Mas. De moment, s’han localitzat els familiars de dos soldats. Es tracta de Josep Aubeso i Joan Urgell. Els encreuaments genètics hauran de confirmar si els dos homes són entre els individus que s’estan recuperant a la fossa.