El curs escolar 2020-2021 arrenca aquest dilluns per a 1,5 milions d’alumnes i ho fa després que molts d’ells no hagin trepitjat el seu centre des del març. La pandèmia de la covid-19 marcarà aquest inici ja que des del primer dia s’imposaran les mesures de seguretat per reduir el risc de contagi. L’entrada als centres es farà per torns i amb mascareta i aquesta serà obligatòria com a mínim durant les dues primeres setmanes a partir del 6 anys.
El Departament d’Educació ha insistit però que la mesura més important seran els grups estables de convivència que farà que els alumnes només tinguin contacte amb les persones d’aquests grups. La ràtio recomanada és de 20, però en un 30% de casos no es complirà en l’inici.La covid ha trastocat el funcionament dels centres, que porten mesos organitzant la tornada a l’escola. Després d’un petit primer tast al juny, quan els centres van obrir en determinades situacions, aquest dilluns arriba la reobertura generalitzada dels centres escolars després que haguessin de tancar el 13 de març per l’avenç del coronavirus.
Les normes bàsiques de distància, mans i mascareta es traslladen a les escoles però amb les seves particularitats. Així, la distància s’haurà de mantenir en tot moment fora del grup de convivència estable, que és aquell grup format per alumnes i professors que compartiran cada dia l’aula i l’activitat lectiva. En un primer moment es va dir que la mascareta no seria obligatòria en aquests grups però finalment ho serà a partir dels 12 anys i els sis en aquells territoris on la situació epidemiològica ho recomani. Tot i això, el Procicat va establir aquesta setmana que a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínimes les dues primeres setmanes de curs. Passades les dues primeres setmanes, es revisarà l’obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l’estat de la pandèmia.
Per evitar al màxim les interaccions entre diferents grups, les sortides al pati es faran per torns i mantenint la distància o amb mascareta si hi coincideixen més grups. El mateix passarà al menjador, que es farà per torns, en taules separades per grups de convivència i amb una distància d’una cadira si no hi ha taules per grups.
La recomanació és que els grups tinguin una ràtio de 20 alumnes, tot i que hi ha un 30% que hores d’ara no ho complirà. El conseller Josep Bargalló ha insistit però que el més important és l’estabilitat dels grups. A més, es desinfectaran i ventilaran els espais amb assiduïtat.
Amb símptomes no es pot anar a l’escola
El Departament de Salut i el d’Educació han establert un protocol davant de possibles casos de covid. Aquest estableix que no es pot accedir al centre amb més de 37,5 graus. De fet, els pares han de prendre la temperatura a casa i es repetirà aquesta acció al centre. En un primer moment es va establir que tampoc s’hi podia anar amb algun d’aquests símptomes: dificultat per respirar, mal de coll, congestió nasal, mal de panxa, vòmits o diarrea, mal de cap, malestar o dolors musculars, així com si es tenen calfreds o es nota una alteració del gust i l’olfacte en el cas de majors de 14 anys. Finalment però el mal de coll i el refredat nasal, molt comuns en els menors, es consideraran símptomes si es combinen amb la febre o amb altres manifestacions de la covid-19.
Si els símptomes es presenten un cop el nen ja està a l’escola, se’l portarà a un espai d’ús individual ventilat i s’avisarà a la família perquè el porti al CAP. L’objectiu es poder realitzar una PCR en 24 hores si es consideren símptomes compatibles amb covid i en cas de donar positiu es posaria en quarantena de 14 dies tot el grup estable, a qui també es faria PCR. El protocol estableix que es pot plantejar la interrupció de l’activitat lectiva del centre si hi ha positius en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups de convivència de diferents espais.
Els alumnes tampoc podran anar a l’escola si els seus pares o persones amb les que conviuen estan en aïllament per positiu, conviuen amb un cas positiu o són un contacte estret d’un.
Als centres, els director són els responsables d’organitzar i gestionar les actuacions i cada centre tindrà assignat un membre d’atenció primària de referència i un centre. I pel que fa als docents, s’imposen les reunions telemàtiques –també amb les famílies- i només hi pot haver presencialitat si és imprescindible i sense superar la xifra de 10 participants.
L’objectiu del Departament és no tancar els centres com van haver de fer al març i que, tot i que potser s’hagi d’aturar l’activitat lectiva en grups, es mantinguin oberts.
La venda de llibres de text s’endarrereix per les incerteses però els editors confien que remunti a partir de dilluns
En un inici de curs normal totes les famílies tindrien ja comprats els llibres de text per als alumnes però enguany aquesta venda porta un retard “d’entre dues i tres setmanes”. Segons explica a l’ACN el president de la comissió del llibre de text del Gremi d’Editors de Catalunya, Antonio Garrido, hi ha un 20% menys de vendes en comparació amb l’any passat, tot i que confia recuperar el volum les properes setmanes. Tot i això, no descarta un “petit descens” de les vendes tenint en compte les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia.
On sí hi ha hagut un increment és en la venda de contingut digital. A més, les editorials han preparat material per abordar el retorn emocional al centre.”Portem entre dues i tres setmanes de retard en comparació amb un curs normal”, explica Garrido. El portaveu dels editors assegura que és comprensible ja que tant famílies com escoles han estat centrades en organitzar i conèixer com seria aquest inici de curs.
Així, les vendes van ser “imperceptibles” al juliol i durant l’agost i la primera setmana de setembre ha portat una “marxa lenta”. “Normalment cap al 15 de setembre ja es fa tota la venda i aquest any anem un 20% per sota”, exposa.
A partir de dilluns, i passats uns primers dies d’adaptació, els editors confien que els docents que encara no ho han fet faran arribar a les famílies les llistes del material necessari per aquest curs i que els progenitors que no els han adquirit ho facin. En alguns casos ja els han comunicat que hi ha centres que faran servir continguts del darrer trimestre del curs passat que no van poder posar en marxa com a conseqüència del confinament.
Més digitalització
Per contra, han detectat un increment “important” en la prescripció i compra de llicències de contingut digital. Aquests continguts han de permetre a les escoles que “passi el que passi” podran mantenir la docència, encara que hagi de ser telemàtica. En paral·lel, també ha augmentat la demanda de formació al professorat per saber fer ús d’aquestes tecnologies i de l’entorn digital dels continguts i les plataformes.
Garrido afirma que si una cosa ha fet la pandèmia és posar en evidència la necessitat i els avantatges de la digitalització. Explica que hi ha tres perfils de centres: els que ja estaven plenament en el món digital i que enguany ho continuaran estant, els que ja tenien llicències digitals però les feien servir poc, que accentuaran el seu ús, i les escoles que no havien fet el pas a la digitalització. Aquest darrer grup és el que més ha demanat ara materials digitals –s’ha de tenir en compte que tots els llibres de text van acompanyats de la serva llicència digital-. “Han vist que no tenir aquest dispositiu digital podia ser un problema en aquest curs tan incert”, afirma Garrido.
Segons dades dels editors, hi ha un 10% de centres escolars a Catalunya que no compren els llibres en suport paper i només adquireixen el digital. Garrido afegeix però que cal apostar per aquesta digitalització generalitzada i també “aconseguir que els docents tinguin les competències per aquesta didàctica”.
Material emocional i de repàs
D’altra banda, les editorials han preparat també material “psicològic” per abordar la tornada al centre dels alumnes després de sis mesos. A més, i seguint les peticions d’alguns centres, han creat material per recuperar parts del currículum que no es van poder desenvolupar durant el tercer trimestre.
ACN